Απόφαση που γυρνάει 50 χρόνια πίσω τις ΗΠΑ: Τέλος οι αμβλώσεις σε 25 πολιτείες

Απόφαση που γυρνάει 50 χρόνια πίσω τις ΗΠΑ: Τέλος οι αμβλώσεις σε 25 πολιτείες

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει την απόφαση ορόσημο του 1973 που εγγυάται το συνταγματικό δικαίωμα μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση, με ψήφους 6-3, επαναφέροντας τον έλεγχο των αμβλώσεων στις πολιτείες, 26 από τις οποίες έχουν νόμους που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις αμβλώσεις.

Συγκεκριμένα, μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων που προϋπήρχε του Roe v. Wade αλλά δεν ίσχυε από το 1973 θα επανέλθει σε ισχύ, στην Αλαμπάμα, όπου το δικαίωμα στην άμβλωση απαγορεύεται από το σύνταγμα της πολιτείας.

Το δικαίωμα στην άμβλωση προστατεύεται από τον πολιτεικακό νόμο και το σύνταγμα στην Αλάσκα. Ωστόσο, ο κυβερνήτης Mike Dunleavy είπε ότι η ανατροπή του Roe v. Wade θα προκαλέσει “νέα συζήτηση” για το θέμα των δικαιωμάτων αμβλώσεων στην πολιτεία.

Στην Αριζόνα, ένας νόμοςπου προυπήρχε του Roe v. Wade απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός από τις περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Ο κυβερνήτης Doug Ducey υπέγραψε τον Απρίλιο έναν νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης που θα τεθεί σε ισχύ.

Στο Αρκάνσας υπάρχει ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση. Μετά την ανατροπή του Roe, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Στη Φλόριντα, ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ στη Τζόρτζια ένας νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης υπογράφηκε το 2019 αλλά δεν ίσχυε μετά από νομικές προκλήσεις .

Στο Αϊντάχο ένας νόμος που καθιστά την άμβλωση παράνομη τίθεται σε ισχύ 30 ημέρες μετά την ανατροπή του Roe, ενώ στην Ιντιάνα το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται ούτε απαγορεύεται στο σύνταγμα της πολιτείας.

Στην Αϊόβα θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αϊόβα τον Ιούνιο αντέστρεψε μια προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου ότι το σύνταγμα της πολιτείας εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση.

Στο Κεντάκι θα ενεργοποιηθεί ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση αμέσως μετά την ανατροπή του Roe. Το Κεντάκι έχει επίσης μια νέα απαγόρευση των αμβλώσεων για 15 εβδομάδες που αμφισβητήθηκε νομικά.

Στη Λουιζιάνα υπάρχει ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση αμέσως μετά την ανατροπή του Roe. Το σύνταγμα της πολιτείας απαγορεύει επίσης το δικαίωμα στην άμβλωση. Οι νομοθέτες ενέκριναν πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από «τεχνητη γονιμοποίηση και εμφύτευση».

Στο Μίσιγκαν ένας νόμος πριν από τον Roe v. Wade απαγορεύει τις αμβλώσεις , αλλά ένας δικαστής αποφάσισε τον Μάιο ότι η πολιτειακή κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο καθώς διαδραματίζεται μια αγωγή που υποβλήθηκε από την Planned Parenthood κατά της πολιτείας. Η Κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ εργάζεται επίσης για την προστασία του δικαιώματος στην πολιτεία.

Στο Μισσισιπή ένας νόμος που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ανατροπή του Roe. Εκτός από την απαγόρευση των αμβλώσεων στις 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης στο επίκεντρο της υπόθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Μισισιπής έχει απαγόρευση αμβλώσεων στις 6 εβδομάδες.

Στο Μισούρι ένας νόμος που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις θα τεθεί σε ισχύ μόλις ο κυβερνήτης ή ο γενικός εισαγγελέας πιστοποιήσει ότι ο Roe v. Wade έχει καταργηθεί, ενώ στην Νεμπράσκα το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται ούτε απαγορεύεται στο σύνταγμα της πιλτείας. Ο κυβερνήτης Pete Ricketts έχει πει ότι θα πιέσει ώστε το νομοθετικό σώμα της πολιτείας να εγκρίνει μια πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων εάν ανατραπεί ο Roe εναντίον Wade.

Στο Νιου Χάμσαϊρ το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται από την πολιτειακή νομοθεσία, ενώ στο Νέο Μεξικό δεν προστατεύεται ούτε απαγορεύεται στο σύνταγμα της πολιτείας.

Στη βόρεια Ντακότα υπάρχει ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση. Μετά την ανατροπή του Roe, το Νομοθετικό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει μια σύσταση από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι συνταγματική.

Επί του παρόντος, η Οκλαχόμα έχει σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων . Ωστόσο, έχει θεσπιστεί επίσης νόμος για να καταστήσει παράνομη την άμβλωση εάν ανατραπεί το Roe. Χρειάζεται μόνο πιστοποίηση από τον γενικό εισαγγελέα.

Στην Πενσυλβάνια το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται από συνταγματικούς ή πολιτειακούς νόμους.

Στη Νότια Καρολίνα το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται από την κρατική νομοθεσία, ενώ στη Νότια Ντακότα υπάρχει ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση. Μετά την ανατροπή του Roe, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Στο Τενεσί υπάρχει ένας νόμος για να καταστήσει παράνομη την άμβλωση, ο οποίος τίθεται σε ισχύ 30 ημέρες μετά την ανατροπή του Roe χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Το σύνταγμα της πολιτείας απαγορεύει την προστασία του δικαιώματος.

Στο Τέξας υπάρχει ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση, ο οποίος τίθεται σε ισχύ 30 ημέρες μετά την ανατροπή του Roe χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Η πολιτεία έχει ήδη σε ισχύ απαγόρευση 6 εβδομάδων.

Στη Γιούτα υπάρχει ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση. Ο νομοθετικός γενικός σύμβουλος πρέπει να πιστοποιήσει ότι ο νομοθέτης μπορεί να απαγορεύσει την άμβλωση πριν τεθεί σε ισχύ.

Στη Βιρτζίνια το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται από συνταγματικούς ή πολιτειακούς νόμους, ενω στη Δυτική Βιρτζίνια μια πολιτειακή συνταγματική τροποποίηση απαγορεύει την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το Ουισκόνσιν έχει έναν νόμο πριν από το Roe που χρονολογείται από το 1849 καθιστώντας την άμβλωση κακούργημα, ο οποίος θα μπορούσε να επανέλθει σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade.

Στο Γουαϊόμινγκ υπάρχει ένας νόμος που καθιστά παράνομη την άμβλωση. Θα απαιτούσε πιστοποίηση από τον κυβερνήτη, τον οποίο συμβουλεύει ο γενικός εισαγγελέας εντός 30 ημερών από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πηγή: thepressproject.gr

 

 

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση