Ισημερινός: Τέσσερις νεκροί διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις για την αύξηση του κόστους ζωής

Ισημερινός: Τέσσερις νεκροί διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις για την αύξηση του κόστους ζωής

Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (Conaie) κατήγγειλε την Πέμπτη τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή εν μέσω των κινητοποιήσεων κατά των πολιτικών της κυβέρνησης του Γκιγιέρμο Λάσο, που είναι ο τέταρτος σε 11 ημέρες εθνικής απεργίας.

Μέσω του λογαριασμού της στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, η Conaie ανέφερε ότι το θύμα ταυτοποιήθηκε ο Χένρι Κεζάντα Εσπινόζα, 39 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Ισημερινού.

«Επιβεβαιώνεται η δολοφονία του Χένρι Κεζάντα Εσπινόζα στο πάρκο Ελ Αρμπολίτο στο Κίτο λόγω διατιτραίνοντος τραύματος στον θώρακα και την κοιλιά από σφαιρίδια», ανέφερε η συνομοσπονδία.

Προειδοποίησε επίσης ότι την ημέρα αυτή της εθνικής απεργίας, η αστυνομία του Ισημερινού εκτόξευσε πολλαπλές χειροβομβίδες κρούσης εναντίον διαδηλωτών «αδιακρίτως προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί από αυτούς σοβαρά».

Από την πλευρά της, η Alianza de Organizaciones por los Derechos Humanos (Συμμαχία Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κατήγγειλε επίσης το περιστατικό. Ζήτησαν να διεξαχθεί επειγόντως έρευνα και να «σταματήσει η σφαγή».

«Η καταστολή των διαδηλώσεων με κατάχρηση βίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα των ανθρώπων να ασκήσουν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια της εθνικής απεργίας», τόνισε.

Σύμφωνα με την Alianza de Organizaciones por los Derechos Humanos, μέχρι την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 49 περιστατικά παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τρεις θάνατοι, 92 τραυματίες, 94 συλλήψεις και τέσσερις εξαφανίσεις.

Η Conaie κάλεσε την κυβέρνηση του Ισημερινού να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες για την πραγματοποίηση του διαλόγου, μεταξύ των οποίων η άμεση παύση των ενεργειών καταστολής και ποινικοποίησης, η κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οι εγγυήσεις για τη μη επιβολή νέων διαταγμάτων.

Επιπλέον, να γίνουν σεβαστές οι ζώνες ανθρωπιστικής προστασίας και «να τεθεί στο τραπέζι όλη η ατζέντα και να μην υπάρξουν “ανέφικτα” σημεία για την κυβέρνηση, αλλά προσπάθειες να παρακολουθήσει τις φωνές των πολιτών».


Πηγή: ThePressProject

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση