«Η Nika Shakarami είναι αδερφή μας, απαιτούμε πλήρη διερεύνηση του θανάτου της» – Συγκλονίζει το κείμενο Ιρανής φεμινίστριας

«Η Nika Shakarami είναι αδερφή μας, απαιτούμε πλήρη διερεύνηση του θανάτου της» – Συγκλονίζει το κείμενο Ιρανής φεμινίστριας

Διαδηλώσεις, θάνατοι και χάος μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μahsa Amini από την αστυνομία Ηθών στο Ιράν, έχουν πάρει τη μορφή εμφυλίου ενώ οι μαζικές κινητοποιήσεις δεν θυμίζουν σε τίποτα τις αναταραχές των προηγούμενων ετών. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκορπούν τρόμο, καταστολή και θάνατο στους δρόμους του Ιράν, με τελευταίο θύμα τη 16χρονη Nika Shakarami – που ακόμη και νεκρή – αποτελεί απειλή για το ισλαμικο καθεστώς.

Υπενθυμίζεται πως τα ίχνη της ανήλικης Nika Shakarami χάθηκαν για 10 ημέρες, μετά από διαδήλωση, στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη για τον θάνατο της Μahsa Amini, στις 20 Σεπτεμβρίου. Στο τελευταίο της μήνυμα σε μια φίλη της, έλεγε ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφερε η θεία της στο BBC Persian.

Οι συγγενείς της Nika, βρήκαν τελικά τη σορό της σε νεκροτομείο σε κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα. «Όταν πήγαμε να την αναγνωρίσουμε, δεν μας επέτρεψαν να δούμε το σώμα της, παρά μόνο το πρόσωπό της για λίγα δευτερόλεπτα», είπε η Atash Shakarami, θεία της Nika. Οι συγγενείς της μετέφεραν τη σορό της στην πατρίδα του πατέρα της, το Χοραμαμπάντ, στα δυτικά της χώρας, την Κυριακή, στα 17α γενέθλιά της. Η οικογένεια, ωστόσο, με την απειλή βίας, συμφώνησε να μην πραγματοποιήσει κηδεία, όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας «έκλεψαν» το σώμα της Nika από το Χοραμαμπάντ και το έθαψαν στο χωριό Veysian, όπως είπε μια πηγή.

Η Μελίχε, μια Ιρανή φεμινίστρια και πολιτική προσφύγισσα στην Ελλάδα έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο γύρω από τις συνθήκες θανάτου της 16χρονης Nika Shakarami.

«Η Nika Shakarami είναι αδερφή μας!

H Nika Shakarami, ένα κορίτσι 16 χρονών από την πόλη Khorramabad, στο Ιράν, συμμετείχε στη διαδήλωση της 20ης Σεπτεμβρίου, μαζί με τις φίλες της, ενάντια στην τραγική δολοφονία της #MahsaAmini στην Τεχεράνη. Μετά από αυτό εξαφανίστηκε.

Η τελευταία συζήτησή της είναι με μια φίλη της που την ενημερώνει πως όταν οι μπάτσοι την έπεσαν στη διαδήλωση, εκείνη έχασε τις φίλες της μέσα στο χαμό, κι όταν έβαλε φωτιά στο χιτζάμπ που φορούσε, είδε τις δυνάμεις ασφαλείας να την κυνηγούν. Λίγο αργότερα το τηλέφωνο της έκλεισε, όπως και όλοι οι λογαριασμοί της σε Instagram, WhatsApp και Telegram.

Για οκτώ μέρες η οικογένεια της την έψαχνε παντού, ρωτούσαν παντού για εκείνη. Οκτώ μέρες μετά, βρήκαν το σώμα της στο νεκροτομείο ενός κέντρου κράτησης.
[σκληρή περιγραφή]: Η μύτη της ήταν διαλυμένη, τα μάγουλα της και το κεφάλι της σπασμένο από τις γροθιές, κι είχε μία βαθιά μαχαιριά από το στήθος μέχρι το στομάχι της, που είχε ήδη ραφτεί [τέλος περιγραφής].

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έδωσαν εντολή στην οικογένεια της να θάψει το σώμα της χωρίς κηδεία και να πει ότι συνελήφθη κατά τη διάρκεια μία πορείας. Αλλά η ιστορία της Νίκα μαθεύτηκε και κόσμος μαζεύτηκε για την κηδεία της, οπότε οι Φρουροί απήγαγαν ξανά τη Νίκα, αυτή τη φορά το νεκρό της σώμα, και την έθαψαν σε ένα χωριό μακριά από το σπίτι της και χωρίς την παρουσία της οικογένειας της. Τη μέρα που θα γιόρταζε τα 17α γενέθλια της.

Τώρα, ο θείος και η θεία της Νίκα έχουν συλληφθεί, ως εργαλείο πίεσης προς την οικογένεια της, ώστε να υπακούσουν στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, και να στηρίξουν το ψεύτικο σενάριο των Φρουρών για τον θάνατο της Νίκα. Λένε πως έπεσε από ένα ψηλό κτίριο και πως βιάστηκε από 8 ντόπιους εργάτες. Έχουν έτοιμο και το μονταρισμένο βιντεάκι, όπως ακριβώς είχαν κάνει και με το θάνατο της Mahsa. Όταν το καθεστώς θέλει να υπερασπιστεί τις πράξεις του, υπάρχουν παντού κάμερες και βίντεο που καταγράφουν, αλλά στον δρόμο, όποιος/α καταγράφει την αστυνομική βία και βαρβαρότητα τρώει σφαίρα επί τόπου.

Οι Φρουροί δήλωσαν στην οικογένεια πως αν δεν επιβεβαιώσουν το σενάριο τους, θα εκτελέσουν τους συγγενείς τους. Κι έτσι εκείνοι δεν έχουν φωνή, δεν μπορούν να μιλήσουν ή να μοιραστούν κάτι με τα μέσα ενημέρωσης, βρίσκονται κάτω από αδιανόητη πίεση να μη μιλήσουν, να μην πουν την ιστορία της Νίκα. Όμως ο φρικτός της θάνατος έχει οδηγήσει σε μαζικές διαδηλώσεις έφηβων κοριτσιών που απαιτούν δικαιοσύνη για τη Nika, που φωνάζουν για λευτεριά.

Κι εμείς μαζί τους
Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση του θανάτου της

Θέλουμε την αλήθεια και απαιτούμε δικαιοσύνη

Εμείς είμαστε η οικογένεια της και δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε το όνομά της
Nika Shakarami!

#NikaShakarami #MahsaAmini #Iran #FeministSolidarity #Internationalism

Tο κείμενο γράφτηκε από την Μελίχε, Ιρανή φεμινίστρια και πολιτική προσφύγισσα στην Ελλάδα, και μεταφράστηκε από την Καμία Ανοχή.

Από τη σελίδα της συλλογικότητας @Καμία Ανοχή»

Πηγή: koutipandoras.gr

122

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση