Έκθεση-κόλαφος του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων: «Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο»

Έκθεση-κόλαφος του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων: «Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο»

Έκθεση-κόλαφο για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις δημοσίευσε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης. Το Κέντρο, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των Τούρκων πολιτικών προσφύγων που καταδιώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, στις 27 σελίδες της έκθεσής του αναλύει το πόσο καταστρεπτικές συνέπειες έχει η ελληνική πολιτική επαναπροωθήσεων στους Τούρκους πρόσφυγες, και τις νομικές διαστάσεις της μέσα από περιστατικά που έχουν καταγγείλει θύματα αυτής της πολιτικής.

Η έκθεση, επίσης, αναφέρεται στην Αρχή της Μη Επαναπροώθησης, αναλύοντας μαρτυρίες και στοιχεία από περιστατικά, στα οποία οι ελληνικές αρχές φέρονται να την έχουν παραβιάσει κρατώντας και επαναπροωθώντας παράνομα Τούρκους διωκόμενους που σκόπευαν να αιτηθούν άσυλο.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση: «Οι βίαιες και παράνομες απωθήσεις από τις ελληνικές αρχές έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους Τούρκους αιτούντες άσυλο που διαφεύγουν από τις διώξεις των αρχών στην Τουρκία. Πολλοί Τούρκοι αιτούντες άσυλο που απωθούνται συλλαμβάνονται κατά την επιστροφή τους με πλαστές κατηγορίες για “τρομοκρατία”. Μερικοί εκτίθενται σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κατά τη διάρκεια της κράτησης ή κατά τη διάρκεια της φυλακής».

Επιπλέον, στην έκθεση περιέχονται και μαρτυρίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανιστήρια προσφύγων από πρόσωπα που φέρονται να δρούσαν για λογαριασμό των ελληνικών αρχών.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης και οι συστάσεις του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης προς τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές

Η έκθεση καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

  • Oι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά από βίαιες και παράνομες τακτικές για να απωθήσουν τους αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο Πέλαγος και στον ποταμό Έβρο, τα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
  • Oι μέθοδοι περιλαμβάνουν την αναχαίτιση σκαφών και την εγκατάλειψή τους στα τουρκικά ύδατα, τη σύλληψη μεταναστών και αιτούντων άσυλο με χρήση υπερβολικής βίας, τη σύλληψή τους υπό απάνθρωπες συνθήκες, τη χρήση μασκοφόρων, την έρευνα, τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό.
  • Oι βίαιες και παράνομες απωθήσεις έχουν γίνει de facto ελληνική συνοριακή πολιτική και πολιτική αποτροπής για την αποτροπή της παράτυπης εισόδου αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.
  • Πολλοί Τούρκοι αιτούντες άσυλο που απωθούνται συλλαμβάνονται κατά την επιστροφή τους με πλαστές κατηγορίες για «τρομοκρατία». Μερικοί εκτίθενται σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κατά τη διάρκεια της κράτησης ή κατά τη διάρκεια της φυλακής.

Και επιπλέον, το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης κάνεις τις εξής συστάσεις:

  • Πρώτα και κύρια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι απωθήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων αιτούντων άσυλο από την ελληνική επικράτεια σταματούν και ότι στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στην Ελλάδα παρέχεται ανθρώπινη μεταχείριση και πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου.
  • Οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα πρέπει να συμπεριφέρονται αποτελεσματικά και αμερόληπτα έρευνες για το προσωπικό επιβολής του νόμου που εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις που θέτουν τη ζωή και την ασφάλεια των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της περίληψης επιστροφές και βία στα σύνορα.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καλέσει την Ελλάδα να τερματίσει όλες τις απωθήσεις και τη συλλογική απέλαση των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.
  • Η επιτροπή θα πρέπει επίσης ασκήσει πίεση στις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία ανεξάρτητων και αποτελεσματικών συνοριακών μηχανισμών παρακολούθησης για τη διερεύνηση καταγγελιών επαναπροωθήσεων και να εκκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ που παρέχει εγγυήσεις έναντι των επαναπροωθήσεων και των ομαδικών απελάσεων.
  • Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που έχουν συσταθεί ειδικά για τη διαχείριση των συνόρων λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια έχουν ιδιαίτερη ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτό, η Frontex θα πρέπει να παρακολουθεί αποτελεσματικά τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών και του προσωπικού της με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.
  • Πρέπει να γίνουν πολλά από την Κοινωνία των Πολιτών και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την παρακολούθηση και την αναφορά των παράνομων πράξεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων περιστατικών απάνθρωπης μεταχείρισης και επαναπροωθήσεων μεταναστών και αιτούντων και άσυλο, κατά παράβαση του διεθνούς, ενωσιακού και ελληνικού δικαίου.

Πηγή: https://politicus.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση