22 Σεπτεμβρίου 2016
Ένας ηγέτης ενός ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος σχεδιάζει να μετακομίσει στο Ισραήλ αφού ανακάλυψε την εβραϊκή καταγωγή του. Ο Csanád Szegedi, 34 ετών, πρώην ηγέτης του κόμματος Jobbik, που είχε προηγουμένως κατηγορηθεί για νεο-ναζισμό, ετοιμάζεται για την «Επιστροφή»(Aliya) και να μετακομίσει στο Ισραήλ, τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από το εθνικιστικό κόμμα, όταν ανακάλυψε τις εβραϊκές του ρίζες και ότι η γιαγιά του επέζησε του Ολοκαυτώματος.
Ο Szegedi ο οποίος ήταν γνωστός για τις εξτρεμιστικές θέσεις του και τις αντισημιτικές δηλώσεις του, βοήθησε στην ίδρυση της Ουγγρικής Φρουράς, η οποία φορούσε μαύρες στολές θυμίζοντας το περιβόητο κόμμα της προναζιστικής περιόδου Arrow Cross που κυβέρνησε την Ουγγαρία για λίγο στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους για να τους στείλει στους θαλάμους αερίων.
Το 2012, περιέγραψε πόσο «σοκαρίστηκε» με την είδηση της γιαγιάς του και της εβραϊκής καταγωγής του, προσθέτοντας: » Πρώτα απ ‘όλα, γιατί κατάλαβα ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη πραγματικά».
Γρήγορα, ο Szegedi απέρριψε το ακροδεξιό παρελθόν του και αγκάλιασε τον Ιουδαϊσμό, λαμβάνοντας επίσης το εβραϊκό όνομα Dovid, παρακολουθώντας τακτικά τη συναγωγή, τρώγοντας kosher και κάνοντας περιτομή, ενώ τώρα σχεδιάζει να μετακομίσει στο Ισραήλ με την οικογένειά του.
Μιλώντας στην αδελφή εφημερίδα για Εβραίους στην Ιερουσαλήμ, Ma’ariv, ο Szegedi, δήλωσε: «Το Ισραήλ είναι μια καταπληκτική χώρα και πιστεύω ότι κάθε Εβραίος που ζει στη Διασπορά έχει σκεφτεί σοβαρά να «επιστρέψει» στο Ισραήλ, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Είναι πολύ περισσότερα τα θετικά στοιχεία του να είσαι Εβραίος από τα αρνητικά και το μεγαλύτερο δώρο για κάθε Εβραίο είναι η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.
«Μετά τους εφιάλτες που οι συγγενείς μου υπέστησαν στο Ολοκαύτωμα, η οικογένειά μου και εγώ θέλουμε πάρα πολύ να γίνουμε μέρος του ονείρου που το Ισραήλ αποτελεί για μας.»
Ο Szegedi δήλωσε ότι δεν ξέρει αν θα ενταχθεί σε κάποιο πολιτικό κόμμα στο Ισραήλ, καθώς επικεντρώνεται στις «δραστηριότητες κατά του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.» Και πρόσθεσε: «Επαγγελματικά, θα ψάξω αμέσως για φορείς και οργανισμούς με τους οποίους μπορώ να συντονιστώ στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και θα επιδιώξω βεβαίως να συμμετάσχω στις εκτενείς δραστηριότητες του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού στο Ισραήλ και στο εξωτερικό.»
Ο 34χρονος, ο οποίος κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 ως μέλος του Jobbick, προηγουμένως περιέγραψε πώς «ξαναγεννήθηκε» με τον προσηλυτισμό του στον Ιουδαϊσμό. Είπε: «Είχα αυτό το σύστημα αξιών που έπρεπε να το αλλάξω εντελώς. Είχα αυτό το σύστημα μέχρι τα 30 και έπρεπε να παραδεχτώ ότι ήταν όλο λάθος και να βρω τη θέληση να το αλλάξω».
Αποστασιοποιούμενος από το Jobbik, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, είπε: «Δεν έχει και πολύ νόημα πια να συζητήσω μαζί τους, αλλά η πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων του Jobbik δεν είναι αντισημίτες ή ρατσιστές – είναι απλά άνθρωποι απελπισμένοι».
Μετάφραση: Βίκυ Λιοσάτου







