04/08/2020: Μηνυτήρια αναφορά για 2 παράνομες επαναπροωθήσεις 49 αιτούντων άσυλο και μεταναστών από Ηγουμενίτσα

04/08/2020: Μηνυτήρια αναφορά για 2 παράνομες επαναπροωθήσεις 49 αιτούντων άσυλο και μεταναστών από Ηγουμενίτσα

Ο Μοχάμεντ Χαουραμάν (αριστερά) και ο δημοσιογράφος Πίσχτιβαν Τζαφ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 18 Απριλίου

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ  
 

4 Αυγούστου 2020 

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, αναφορικά με τη σοβαρότατη μαρτυρία του Μοχάμεντ Χαουραμάν, 26 ετών, Κούρδου από το Ιράκ, εικονολήπτη και αρθρογράφου του κουρδόφωνου διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης της Αθήνας Pishti-News και αιτούντα άσυλο στη χώρα μας, ο οποίος ενώ βρισκόταν και εργάζονταν στην Ελλάδα και τη συγκεκριμένη στιγμή στην Ηγουμενίτσα, απήχθη βίαια, παράνομα και ρατσιστικά και επαναπροωθήθηκε μαζί με άλλα 39 άτομα στην Τουρκία! ΄Οπως καταγγέλεται τους εκλάπησαν, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις επιχειρήσεις, τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα χαρτιά τους. Οι περισσότεροι, όπως καταγγέλλεται, ήταν αιτούντες άσυλο, και κάποιοι ήταν μετανάστες χωρίς χαρτιά στους οποίους είναι άγνωστο αν δόθηκε η δυνατότητα να αιτηθούν για άσυλο, πράγμα που δε θα είχε και καμία σημασία αφού, όπως φαίνεται η χώρα μας πλέον δε σέβεται στοιχειωδώς ούτε τα δικά της νομιμοποιητικά έγγραφα και τους δικούς της θεσμούς. Η μηνυτήρια αυτή αναφορά αφορά επίσης αναφερόμενη στο παρακάτω άρθρο καταγγελία του  Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αναφορικά με παρόμοια επιχείρηση στην ίδια περιοχή εις βάρος 9 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έπεσαν επίσης θύματα ξυλοδαρμού, κλοπής προσωπικών αντικειμένων, καταστροφής νομιμοποιητικών εγγράφων και βίαιης απέλασης στην Τουρκία, από αστυνομικούς. Τέλος είναι άκρως ειρωνικό και ντροπιαστικό για τη χώρα το γεγονός πως ο Μ. Χαουραμάν ήταΟ σε δημοσιογραφική αποστολή στη Σαντορίνη πριν λίγες μέρες (στις 13 Ιουνίου) όπου μάλιστα και φωτογραφήθηκε δίπλα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο η καταγγελία του εκθέτει και προσωπικά. 

Σας παραθέτουμε 1) την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 2 Μαρτίου 2020, 2) την, επίσης, πρόσφατη (23 Μαρτίου 2020) ανακοίνωση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών, Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλες καθώς και 3) τις, προ ενός περίπου έτους, καταληκτικές παρατηρήσεις για την έβδομη περιοδική έκθεση της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων. Και στα τρία κείμενα κατακρίνεται ρητά η βία κατά των μεταναστών και αιτούντων άσυλο και κάθε παράνομη πρακτική επαναπροωθήσεων και υπογραμμίζεται η απολύτως ρητή υποχρέωση των κρατών στην εξέταση όλων των αιτημάτων ασύλου και στη μη επαναπροώθηση, ενώ στην αναφερόμενη έκθεση η Ελλάδα επικρίνεται τόσο για τη συγκεκριμένη συνεχιζόμενη πρακτική της όσο και για την έλλειψη σοβαρότητας των σχετικών “ερευνών” της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη.

—————————————

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ύστερα από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης, τώρα έχουμε και από την Ηγουμενίτσα (!) επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την τουρκική όχθη του Έβρου ● Το σοβαρό περιστατικό καταγγέλλεται από Κούρδο εικονολήπτη και αρθρογράφο που συνελήφθη στην Ηπειρο και μαζί με άλλους 39 οδηγήθηκε, αφού τους αφαιρέθηκαν τα υπάρχοντα, στην Τουρκία από ένστολους ● Αγνοια δηλώνει η ΕΛ.ΑΣ.
Ολα δείχνουν ότι δεν περιορίζεται πια στον Εβρο το πεδίο των παράνομων αστυνομικών επιχειρήσεων απαγωγής προσφύγων και μεταναστών και επαναπροώθησής τους από τα χερσαία σύνορα, αλλά φτάνει μέχρι το δυτικό άκρο της βόρειας Ελλάδας.
Μέχρι πρόσφατα, το πιο απομακρυσμένο σημείο στο οποίο είχαν καταγγελθεί παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις ήταν τα Διαβατά, και μάλιστα το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, απόσταση 400 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η μεγάλη απόσταση διέψευδε και αυτό το αμφιλεγόμενο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι τάχα φυλάσσει τα σύνορα με επιχειρήσεις αποτροπής, πριν δηλαδή περάσουν τα σύνορα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Οσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στον Μοχάμεντ Χαουραμάν, 26 ετών, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, εικονολήπτη και αρθρογράφου του κουρδόφωνου διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης της Αθήνας Pishti-News, δείχνουν ότι οι συμμορίτικες μέθοδοι των αστυνομικών αρχών εκτείνονται πια στην Ηγουμενίτσα, σε απόσταση μεγαλύτερη από 700 χιλιόμετρα από τον Εβρο.
Ο Μοχάμεντ Χαουραμάν στις 3 Μαρτίου στις Καστανιές του Εβρου
Ο Μοχάμεντ Χαουραμάν έφτασε στην Ελλάδα το 2018 και υπέβαλε αίτημα για άσυλο. Η εργασία του στο Pishti-News τον οδήγησε σε δημοσιογραφικές αποστολές για την κάλυψη γεγονότων πρώτης γραμμής. Μαζί με τον δημοσιογράφο Πίσχτιβαν Τζαφ, ψυχή του Pishti-News, μέλος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και διαπιστευμένο στις ελληνικές αρχές, βρέθηκαν στις αρχές Μαρτίου στις Καστανιές για την κάλυψη των γεγονότων στα σύνορα.
Στις 18 Απριλίου, βρέθηκαν στον αεροδιάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να καλύψουν την αναχώρηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για τη Γερμανία. Στις 13 Ιουνίου, επισκέφτηκαν τη Σαντορίνη, μέρος της αποστολής που οργάνωσε το Μαξίμου, δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να καλύψουν την εκδήλωση για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.
Την περασμένη Κυριακή, ο Μοχάμεντ Χαουραμάν αναχώρησε από την Αθήνα για την Ηγουμενίτσα για δουλειά. Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά από καταγγελίες στο Pishti-News, το βράδυ της Δευτέρας τον συνέλαβε η αστυνομία μαζί με άλλους δεκαεννιά πρόσφυγες και μετανάστες και τους οδήγησε στα κρατητήρια. Εκεί συνάντησαν άλλους είκοσι κρατούμενους. Από τους συνολικά 40 κρατούμενους, οι επτά ήταν κουρδικής καταγωγής και οι υπόλοιποι Αραβες και Αφγανοί. Κάποιοι χωρίς χαρτιά, οι περισσότεροι με το τρίπτυχο της αίτησης ασύλου.
Στις 6 το πρωί της Τρίτης, τους επιβίβασαν σε αστυνομικές κλούβες και τους μετέφεραν στον Εβρο, όπου τους παρέλαβαν άλλοι ένστολοι. Τους αφαίρεσαν κινητό, όλα τους τα υπάρχοντα και τα χρήματα, τους ανέβασαν σε φουσκωτές βάρκες και τους πέρασαν στην τουρκική όχθη του ποταμού. Eκεί τους συνέλαβαν Τούρκοι συνοροφύλακες και τους μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονταν μέχρι χτες το βράδυ.
«Είναι αδικία. Αν κάποιος είναι παράτυπος ή παράνομος, ο νόμος προβλέπει κράτηση και απέλαση ή πρόστιμο και φυλακή. Αλλά δεν είναι παράτυπος όποιος έχει τρίπτυχο αίτησης ασύλου. Και δεν νομίζω να προβλέπει επαναπροώθηση ο νόμος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πίσχτιβαν Τζαφ. Ο ίδιος επικοινώνησε χτες και προχτές με το Α.Τ. Ηγουμενίτσας, με την Ασφάλεια Ηγουμενίτσας και με το γραφείο Τύπου του Λιμενικού. Δήλωσαν όλοι πλήρη άγνοια για τον Μοχάμεντ Χαουραμάν και τους άλλους 39 και αρνήθηκαν ότι υπήρξε σύλληψη και κράτηση.
■ Παρόμοια επιχείρηση επαναπροώθησης από την Ηγουμενίτσα καταγράφει και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Η οργάνωση δέχτηκε καταγγελίες ότι περίπου πριν από ένα μήνα εννέα άτομα συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα και οδηγήθηκαν με τη βία στον Εβρο και από κει στην Τουρκία, σε κατάσταση ψυχολογικής κατάρρευσης από το πολύ ξύλο με γρονθοκοπήματα και κλομπ, ενώ τους αφαίρεσαν όλα τους τα υπάρχοντα και έσκισαν τα τρίπτυχα ασύλου ή τα έγγραφα προκαταγραφής της βούλησής τους για άσυλο. Το Φόρουμ έχει ενημερώσει τις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και ΗumanRights360 για τις καταγγελίες.

—————————————

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Screenshot_2020-08-04-21-32-10-540_com.hsv.freeadblockerbrowser

Ο Πίσχτιβαν Τζαφ (αριστερά) και ο Μοχάμεντ Χαουραμάν από τη δημοσιογραφική αποστολή στη Σαντορίνη στις 13 Ιουνίου δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως καταγγέλλει σήμερα από την Κωνσταντινούπολη, ο Χαουραμάν απήχθη από το Λιμενικό στις αρχές της εβδομάδας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και επαναπροωθήθηκε βίαια στην Τουρκία

Δημήτρης Αγγελίδης

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την περίπτωση του Κούρδου εικονολήπτη που μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε, από το πλάι του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο φωτογράφισε στη Σαντορίνη, φυλακισμένος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας χωρίς φαγητό και νερό και ύστερα στην τουρκική όχθη του Εβρου.
Στις 13 Ιουνίου, ο 26χρονος Μοχάμεντ Χουαραμάν, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, εικονολήπτης και αρθρογράφος του κουρδόφωνου διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης της Αθήνας Pishti-News, φωτογραφιζόταν στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαντορίνη. Μαζί με τον δημοσιογράφο Πίσχτιβαν Τζαφ, ψυχή του Pishti-News, μέλος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και διαπιστευμένο χρόνια στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είχαν πάρει διαπίστευση από το μέγαρο Μαξίμου για να καλύψουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί για το άνοιγμα του τουρισμού μετά την άρση της καραντίνας λόγω κορονοϊού.
Ο Μοχάμεντ Χαουραμάν, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 2018 και υπέβαλε αίτηση για άσυλο, περιμένοντας να γίνει η συνέντευξή του τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είχε πρόσφατα συμμετάσχει και σε άλλες δημοσιογραφικές αποστολές στις Καστανιές του Εβρου και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την αναχώρηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Γερμανία.
Σήμερα η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως νέες λεπτομέρειες για όσα του συνέβησαν, όταν την περασμένη Κυριακή απήχθη μαζί με άλλους περίπου είκοσι πρόσφυγες και μετανάστες από άνδρες του Λιμενικού μέσα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου βρισκόταν για δουλειά, και στη συνέχεια οδηγήθηκε με τη βία στον Εβρο και από κει στην Τουρκία. Οσα καταγγέλλει ο ίδιος και άλλοι συμπατριώτες του στον Πίσχτιβαν Τζαφ αναδεικνύουν βαρύτατες ευθύνες του Λιμενικού και της αστυνομίας για βία, παράνομες ενέργειες και συμμορίτικες μεθόδους, που δεν σχετίζονται με το αμφιλεγόμενο δόγμα της αποτροπής προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού ξεκινούν στο δυτικό άκρο της βόρειας Ελλάδας, σε απόσταση περισσότερων από 700 χιλιομέτρων από τον Εβρο.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που συγκέντρωσε τις τελευταίες ημέρες ο δημοσιογράφος, ένστολοι λιμενικοί έπιασαν τον Μοχάμεντ Χαουραμάν μέσα στο λιμάνι μαζί με άλλους 20 και τους έκλεισαν σε δωμάτιο του γραφείου ελέγχου κοντά στην είσοδο του λιμανιού. Τους ρώτησαν προφορικά από πού είναι, χωρίς να ζητήσουν χαρτιά. Ανάμεσά τους ένας έφηβος, που ζούσε με τους γονείς του στα Γιάννενα, και μια γυναίκα. Στις διαμαρτυρίες του Μοχάμεντ Χαουραμάν ότι είναι δημοσιογράφος και έδειχνε την κάρτα διαπίστευσης, την κάρτα μέλους της Ενωσης Κούρδων Δημοσιογράφων και το τρίπτυχο της αίτησης ασύλου, απαντούσαν με χλευασμούς.
Το Λιμενικό αρνείται κάθε γνώση του γεγονότος, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι τους κράτησαν στο δωμάτιο δύο μέρες, χωρίς νερό και φαγητό. Υστερα από έντονες εκκλήσεις, ένας λιμενικός προσφέρθηκε μία και μοναδική φορά να τους φέρει φαγητό με δικά τους χρήματα.
Γύρω στις 6 το πρωί της Τρίτης, τους επιβίβασαν σε αστυνομική κλούβα και τους είπαν ότι τους πάνε στην Αθήνα. Το ταξίδι κράτησε 7-8 ώρες. Κάποιοι αναγνώρισαν τη διαδρομή και ζητούσαν να κατέβουν, αλλά ο οδηγός επέμενε ότι πάνε στην Αθήνα. Εφτασαν στην Ορεστιάδα μεταξύ 1 και 2 το μεσημέρι.
Τους κατέβασαν με κλομπ, χτυπώντας με ιδιαίτερη βία όσους είχαν διαμαρτυρηθεί. Τους πήραν τα χρήματα κι έριξαν τα χαρτιά και τα προσωπικά αντικείμενα σε μια μαύρη σακούλα. Δεν τα ξαναείδαν. Τους έκλεισαν σε ένα δωμάτιο 7-8 τετραγωνικά, όπου κρατούνταν άλλοι 20-30 Κούρδοι, Αραβες και Αφγανοί, που φαίνεται πως είχαν μόλις περάσει τα σύνορα.
Ηρθαν άλλοι ένοπλοι με μαύρες στολές. Ακουγαν έναν από την ομάδα των κομάντο να τους απειλεί στην κουρδική διάλεκτο κουρμαντζί να μην ξαναπεράσουν στην Ελλάδα. Μάταια έλεγαν ότι είναι νόμιμοι και έχουν χαρτιά. Τους χτύπησαν άγρια. Η πλάτη μιας γυναίκας γέμισε μώλωπες. Τους άφησαν στο δωμάτιο 7-8 ώρες και τους μετέφεραν με στρατιωτικό όχημα στον Εβρο. Είδαν έναν με πολιτικά να επιτηρεί από την όχθη με κυάλια την τουρκική πλευρά κι άλλον έναν ένστολο να επιτηρεί από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής. Τους έβαλαν ανά 7-10 σε φουσκωτό, τους πέρασαν απέναντι, μέχρι το σημείο όπου ήταν ρηχά τα νερά, και τους άφησαν να βγουν στην τουρκική όχθη. Υστερα από λίγα λεπτά, εμφανίστηκαν Τούρκοι συνοροφύλακες, που τους βοήθησαν να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη.
—————————————

H παρέμβαση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από το Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Dunja Mijatović:“Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όπου χιλιάδες ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι μεταξύ των συνόρων χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια ή τη δυνατότητα να ζητήσουν διεθνή προστασία είναι μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Χρειάζεται τώρα επείγουσα δράση για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Πρέπει να γίνουν όλα για να εξαλειφθεί η βία στην παραμεθόρια περιοχή, μεταξύ άλλων εξασφαλίζοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου αποφεύγουν να χρησιμοποιούν υπερβολική βία.

Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να εκτιμηθούν οι ανάγκες προστασίας των παγιδευμένων και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο άσυλο για όσους έχουν ανάγκη.

Καλώ την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και όλα τα άλλα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, να εξασφαλίσουν την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα, προκειμένου να ανακουφιστούν τα ανθρώπινα όντα που έχουν πληγεί από πολιτικές αναταραχές.

Τα κράτη μέλη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω δράση που οδηγεί σε ευάλωτα άτομα που καταλήγουν σε συνθήκες και ανθρωπιστικής κρίσης και κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για το πλήρες κλείσιμο των συνοριακών σταθμών από την Ελλάδα, το οποίο ακολουθείται και από άλλα κράτη μέλη. Ανησυχώ επίσης για τις ενέργειες της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες που ενθάρρυναν τους πολίτες να μετακινηθούν στα σύνορα και τους άφησαν σε αυτή την κατάσταση.

Όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο, ανησυχώ για τις αναφορές ότι κάποιοι που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν έχουν σωθεί, ενώ άλλοι έχουν ωθηθεί πίσω ή απειλούνται. Υπενθυμίζω ότι η προστασία των ζωών των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα είναι ένα από τα βασικότερα καθήκοντα που πρέπει να τηρηθούν και ότι οι ομαδικές απελάσεις συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανησυχώ επίσης έντονα για τις αναφορές αυτοδικίας στα ελληνικά νησιά. Οι αρχές έχουν σαφές καθήκον να αποτρέψουν τη βία και τον εκφοβισμό κατά των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Έχουν επίσης καθήκον να εξασφαλίσουν ότι οι ΜΚΟ και τα άτομα δεν εμποδίζονται να παρέχουν βοήθεια.

Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να καλύψουν την κατάσταση ελεύθερα και με ασφάλεια.

Πέραν των άμεσων μέτρων που πρέπει να ληφθούν επειγόντως, είναι αναγκαίες περισσότερες διαρθρωτικές δράσεις. Η αύξηση του ελέγχου των συνόρων δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ. Αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μεγαλύτερης ικανότητας για εξέταση με δίκαιο και γρήγορο τρόπο των αιτημάτων ασύλου, αλλά και με την κατανομή των ευθυνών για την υποδοχή των ατόμων που χρειάζονται προστασία.

Αυτό πρέπει, πρώτον, να εφαρμοστεί και από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σήμερα η χώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως, εδώ και πολλά χρόνια. Οι προσπάθειες για να μοιραστεί η ευθύνη με την Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση της αποκατάστασης των ατόμων που δεν μπορούν να προστατευθούν επαρκώς εκεί, ήταν κατάφωρα ανεπαρκείς. Με έως και ένα εκατομμύριο περισσότερους Σύριους σε μια απεγνωσμένη ανθρωπιστική κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας, είναι απαραίτητη μια πολύ πιο ισχυρή απάντηση.

Δεύτερον, η αλληλεγγύη πρέπει να επεκταθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου και να ανακουφιστεί η πίεση στην ηπειρωτική χώρα, όπου οι δυνατότητες υποδοχής είναι επίσης περιορισμένες. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πολιτική διαμάχη για τη μετεγκατάσταση μερικών δεκάδων αιτούντων άσυλο εδώ και εκεί. Οι συζητήσεις πρέπει να αφορούν συγκεκριμένους αριθμούς, αν οι έννοιες της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών εξακολουθούν να έχουν κάποιο νόημα.

Με τα χρόνια, οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πιόνια για την επίτευξη των εθνικών ή γεωπολιτικών στόχων όλων των εμπλεκομένων κρατών. Αυτό είναι αντιθετικό στην ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις αξίες που μας ενώνουν. Η απάντηση που βλέπω σήμερα απειλεί να ανατρέψει ολόκληρο το σύστημα προστασίας που έχει δημιουργήσει η Ευρώπη επί πολλές δεκαετίες. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για να αντιστραφεί η τρέχουσα πορεία δράσης και να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά.

  —————————————

unhumanrights

Ελλάδα: Πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας – Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών

ΓΕΝΕΥΗ (23 Μαρτιου 2020)-Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να τερματίσει τη βία κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας και να ενισχύσει την προστασία τους, δήλωσε σήμερα ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφερθείσες επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, κάτι που συνιστά παραβίαση της απαγόρευσης των συλλογικών απελάσεων και της αρχής της μη επαναπροώθησης”, δήλωσε ο Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλες, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορες επιθέσεων και βίας κατά των αιτούντων άσυλο από Έλληνες αξιωματικούς ασφαλείας και άγνωστους ένοπλους με σκοπό να τους ωθήσει πίσω στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Οι μετανάστες που κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα φέρονται ότι παρεμποδιστηκαν από Έλληνες συνοριοφύλακες, κρατήθηκαν, απογυμνώθηκαν, κατασχέθηκαν τα υπάρχοντά τους και επεστράφησαν στην Τουρκία. Αυτή η φερόμενη υπερβολική χρήση βίας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός Συριου αιτούντος άσυλο.

Ο González Morales εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την αύξηση της εχθρότητας και της βίας κατά των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων που εργάζονται στη μεθοριακή περιοχή και στο Ελληνικό Αιγαίο.

“Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες και όσοι τους βοηθούν προστατεύονται από απειλές και επιθέσεις. Οι αρχές πρέπει να καταδικάσουν έγκαιρα και να εξασφαλίσουν λογοδοσία για τις εν λόγω πράξεις. “Η Ελλάδα αποφάσισε την 1η Μαρτίου 2020 να αναστείλει την πρόσβαση στην αίτηση ασύλου για 30 ημέρες για άτομα που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα. Αυτά τα άτομα θα επιστρέφονταν στη χώρα από την οποία έφθασαν ή προς τη χώρα ή την προέλευσή τους χωρίς εγγραφή ή ατομική αξιολόγηση.

“Η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει αμέσως την απόφασή της σχετικά με την αναστολή της αίτησης ασύλου που δεν έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην ατομική εκτίμηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσφύγων. Δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή “, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

“Η επιστροφή ατόμων χωρίς δίκαιη διαδικασία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περιπτώσεις επαναπροώθησης σε καταστάσεις όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο θανάτου, βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης, δίωξης ή άλλης ανεπανόρθωτης βλάβης”.

Ο Ειδικός Εισηγητής επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Ελλάδας για τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. Ενημερώθηκαν επίσης τα σχετικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Τέλος

Ο κ. Felipe González Morales (Χιλή) διορίστηκε Eιδικός Eισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών τον Ιούνιο του 2017 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ως Eιδικός Eισηγητής, είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργάνωση και υπηρετεί μεμονωμένα.Είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Diego Portales, στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου είναι επίσης Διευθυντής του προγράμματος Μάστερ στο Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Ειδικοί Εισηγητές αποτελούν μέρος των  Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Ειδικές Διαδικασίες, το μεγαλύτερο σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι το γενικό όνομα των ανεξάρτητων μηχανισμών ανεύρεσης και παρακολούθησης του Συμβουλίου που αφορούν είτε συγκεκριμένες καταστάσεις χωρών είτε θεματικά ζητήματα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Οι εμπειρογνώμονες ειδικών διαδικασιών εργάζονται σε εθελοντική βάση. δεν είναι προσωπικό του ΟΗΕ και δεν λαμβάνουν μισθό για την εργασία τους. Είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργάνωση και υπηρετούν μεμονωμένα.Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήματα των μέσων ενημέρωσης, επικοινωνήστε με την YiyaoZhang (+41 22 917 8594 / [email protected])

Για ερωτησεις ΜΜΕ που σχετίζονται με άλλους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Xabier Celaya (+ 41 22 917 9445 / [email protected])Ακολουθήστε νέα σχετικά με τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Twitter: @UN_SPExperts.

Ανησυχείτε για τον κόσμο στον οποίο ζούμε; Τοτε σταθειτε STAND UP για τα δικαιώματα κάποιου σήμερα. #Standup4humanrights και επισκεφτείτε την ιστοσελίδα στο http://www.standup4humanrights.org

—————————————

unhr

Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων

9 Αυγούστου 2019

Καταληκτικές παρατηρήσεις για την έβδομη περιοδική έκθεση της Ελλάδας

(Μετάφραση αποσπάσματος από ΕΠΣΕ στα ελληνικά από αγγλικό πρωτότυπο εδώ & εδώ)

(…) Μη επαναπροώθηση

16. Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων ανησυχεί σοβαρά για τις συνεχείς συνεπείς αναφορές ότι το συμβαλλόμενο κράτος μπορεί να έχει παραβεί την αρχή της μη επαναπροώθησης κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, οι εκθέσεις αναφέρονται σε επανειλημμένους ισχυρισμούς για συνοπτικές αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και μεταναστών – συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων υπηκόων – που αναχαιτίσθηκαν στη θάλασσα και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση κινδύνου για την προσωπική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή, Έλληνες αξιωματικοί επιβολής του νόμου και άλλες άγνωστες δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης συχνά χρησιμοποιούν βία και κατάσχουν και καταστρέφουν τα προσωπικά υπάρχοντα των μεταναστών. Αν και σημειώνει ότι το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και το Γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη έκαναν έρευνες για τους ισχυρισμούς αυτούς το 2017, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι αυτές οι διοικητικές έρευνες δεν συμπεριέλαβαν την ακρόαση των φερόμενων θυμάτων, μαρτύρων και/ή μηνυτών για την καταγραφή των αποδεικτικών στοιχείων (άρθρα 2, 3, 11, 12, 13 και 16 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων).

17. Το συμβαλλόμενο κράτος πρέπει:

(α) Να εξασφαλίσει ότι στην πράξη κανείς και καμιά δεν μπορεί να απελαθεί, να επιστραφεί ή να εκδοθεί σε άλλο κράτος όπου υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι θα διατρέχει προσωπικό και προβλέψιμο κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση ·

(β) Να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της απόδοσης ποινικής ευθύνης στους δράστες πράξεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και να εξασφαλίσει ότι τα θύματα, οι μάρτυρες και οι μηνυτές προστατεύονται από κακομεταχείριση ή εκφοβισμό που μπορεί να προκύψει ως συνέπεια των καταγγελιών τους ·

(γ) Να εγγυηθεί ότι όλοι και όλες οι αιτούντες/σες άσυλο έχουν τη δυνατότητα για ατομική εξέταση των αιτήσεών τους, με αυτόματο ανασταλτικό αποτέλεσμα κατά αποφάσεων απέλασης, και προστατεύονται από επαναπροώθηση και ομαδική επιστροφή.

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.


Με τιμή, 

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Πηγή:racistcrimeswatch.wordpress.com

63

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση