Ατλάντα: Οι επιθέσεις Αμερικανών εναντίον Ασιατών αυξήθηκαν κατά 150% τον τελευταίο χρόνο

Ατλάντα: Οι επιθέσεις Αμερικανών εναντίον Ασιατών αυξήθηκαν κατά 150% τον τελευταίο χρόνο

Διαδηλωτής της κίνησης ‘Love Our Communities: Build Collective Power», στις 13/3 του 2021 στο Λος Άντζελες, ενημερώνει ότι «οι Ασιάτες δεν είναι ιός, ο ρατσισμός είναι».

Νίκη Μπάκουλη

Μετά την επίθεση σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα στην Ατλάντα, ιδιοκτησίας Ασιατών και το θάνατο 8 ανθρώπων έγινε παγκόσμιο viral το #stopasianhate. Έτσι μάθαμε πως οι επιθέσεις των Αμερικανών σε Ασιάτες/Αμερικανούς αυξήθηκαν κατακόρυφα (150%) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ας δούμε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Ενώ στην Ελλάδα δεν είχε ξημερώσει η 17η του Μαρτίου, στην Ατλάντα των ΗΠΑ έγιναν επιθέσεις σε τρία ινστιτούτα μασάζ, ιδιοκτησίας Ασιατών. Ο στόχος του Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ, ο οποίος συνελήφθη ως υπεύθυνος αυτών των επιθέσεων και της δολοφονίας οκτώ ανθρώπων δεν αποκάλυψε ποιο ήταν το κίνητρο του. Πριν βγει στο δρόμο του για να δολοφονήσει ανθρώπους, ‘έσβησε’ τη σελίδα του στο Facebook -για να ‘σβήσει’ τα ψηφιακά του ίχνη.

 

Σε λίγα λεπτά έγιναν παγκόσμια viral το #StopAsianHate και το #StopAsianHateCrimes. Βλέπετε, δεν ήταν το πρώτο περιστατικό βίας εναντίον Ασιατών και Ασιατών Αμερικανών, από όταν ξέσπασε η πανδημία. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι έρευνες που αναφέρουν πως στις μεγάλες κρίσεις (σε ό,τι αλλάζει άρδην τη ζωή μας) χρειαζόμαστε κάποιον να μισούμε, για να ξεσπάμε -να ‘ξεφορτωνόμαστε’ πάνω τους την αρνητική μας ενέργεια, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα και τελικά, τα προβλήματα μας -που έχουν να κάνουν και με την ανασφάλεια μας. “Πολλοί γίνονται μέλη ομάδων μίσους, ώστε να διοχετεύουν το φταίξιμο για όλα τα προβλήματα τους μαζί με άλλους που ακολουθούν την ίδια τακτική και τους κάνουν να νιώθουν πως ‘ανήκουν’”.

Oι Ασιάτες/Αμερικανοί που ζουν στις ΗΠΑ συνθέτουν το 5.4% του πληθυσμού της χώρας. Συν τους πολυφυλετικούς Ασιάτες/Αμερικανούς, το ποσοστό φτάνει στο 6.5%, με τον κύριο όγκο των μεταναστών να εμφανίζεται από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά. Ήταν παραμελημένοι έως την πανδημία που έγιναν στόχος. Όπως γράφει το National Geographic αυτό συνέβαινε σε κάθε κρίση της ΗΠΑ, απλά από πέρυσι γιγαντώθηκε. Μόνο που εν αντιθέσει με άλλες εποχές, πλέονοι νέοι δεν θέλουν να μείνουν σιωπηλοί.

✔ Σύμφωνα με έρευνα του California State University, μετά την εμφάνιση του Covid-19 στον πλανήτη οι επιθέσεις (φραστικές και σωματικές) σε Ασιάτες/Αμερικανούς αυξήθηκαν κατά 150%, σε σύγκριση με ό,τι είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα.

✔ Εθνική έρευνα που διενεργήθηκε σε όλες τις πολιτείες από τις 19/3 του 2020 έως τις 28/2 του 2021 ενημερώνει πως κατεγράφησαν 3.795 περιστατικά μίσους, από το Stop AAPI Hate -μη κερδοσκοπικό κοινωνικό οργανισμό.

✔ Από τους ερωτηθέντες, το 68.1% δέχθηκε φραστική επίθεση, το 20.5% σνομπάρισμα και το 11.1% σωματική επίθεση. Το 35.4% παρενοχλήθηκε στο χώρο εργασίας, το 25.3% στο δρόμο, το 10.8% online.

✔ Οι γυναίκες έγιναν θύματα 2.3 φορές περισσότερες από τους άνδρες. Οι Κινέζοι/Αμερικανοί γνώρισαν το μεγαλύτερο ποσοστό μίσους (42.2%), ακολούθησαν οι Κορεάτες/Αμερικανοί (14.8%) και τρίτοι ήταν οι Βιετναμέζοι/Αμερικανοί (8.5%).

✔ Κατά το Paw Research το 40% των ενήλικων στην άλλη ακτή του Ατλαντικού πιστεύει πως “έχει γίνει πιο σύνηθες το φαινόμενο να εκφράζουν άνθρωποι τις ρατσιστικές απόψεις τους εναντίον των Ασιατών, από όταν υπάρχει ο Covid-19”.

✔ Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε ότι “περισσότερα από 1.800 ρατσιστικά περιστατικά με θύματα Ασιάτες/Αμερικανούς κατεγράφησαν από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2020”.

Όχι ότι θα εκπλαγείτε, αλλά κατά την παρουσία του στο Fox News ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ‘όπως το αποκαλώ εγώ, ο κινεζικός ιός, ο Covid-19’, λίγα δευτερόλεπτα πριν προκύψει η είδηση για την επίθεση.

 

Η κατάσταση έφτασε στο σημείο που προέκυψε το ‘Anti-Asian Violence Resources‘ με στοιχεία για όσα συμβαίνουν, πού μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ενδελεχώς και πού να βοηθηθεί. Έγινε viral, μετά το #StopAsianHate.

“Έχουμε κουραστεί να κοροϊδεύουν τα μάτια μας, να μας αντικειμενοποιούν ως εξωτικούς και να μας λένε ότι είμαστε κληρονομικά μη ελκυστικοί. Έχουμε κουραστεί από τα στερεότυπα του Χόλιγουντ που επηρεάζουν τη ψυχή μας και περιορίζουν αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε κουραστεί να είμαστε αόρατοι και να ακούμε πως η πάλη μας δεν είναι πραγματική”.

 

 

Για να δώσουμε ένα πρόσωπο στην ιστορία, επιλέγουμε αυτό του Τζέρεμι Λιν. Γεννήθηκε στο Τόρανς της Καλιφόρνια (τον Αύγουστο του 1988), όπου μετεγκαταστάθηκαν οι γονείς του από το Ταϊβάν, στα μέσα του ’70. Για την ακρίβεια, ο Τζι μινγκ Λιν και η Σίρλεϊ Λιν κατ’ αρχάς εγκαταστάθηκαν στη Βιρτζίνια, μετά στην Ιντιάνα -όπου σπούδασαν προγραμματιστές- και μετά στην Καλιφόρνια. Η μόνη χώρα που έχει ζήσει ο Λιν είναι η Αμερική. Εκεί πήγε σχολείο, εκεί σπούδασε (oικονομικά στο Harvard), εκεί αγάπησε το μπάσκετ και το 2010 επιλέχθηκε στη διαδικασία που ‘βάζει’ νέους παίκτες στο ΝΒΑ (NBA Draft). Για την ιστορία, την ευκαιρία του την έδωσαν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Από τότε έως το 2019 αγωνιζόταν στην καλύτερη λίγκα μπάσκετ του πλανήτη, ώσπου δεν βρήκε άλλο συμβόλαιο και πέρασε μια σεζόν στο κινεζικό πρωτάθλημα, πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ για δουλειά.

Σημείωση: το 2012 και ενώ ήταν παίκτης των Νικς, έγινε βασικός σε μια σειρά παιχνιδιών. Έτσι έγινε ‘ο πιο διάσημος Ασιάτης/Αμερικανός NBAer’ και το πρόσωπο της ‘Linsanity’, της τρέλας που είχε δημιουργηθεί και τον αφορούσε. Με την καλή την έννοια. Εταιρία παγωτών έβγαλε μια σχετική έκδοση (Taste the Lin-Sanity), εταιρίες έτρεξαν να τον ‘κλείσουν’ για χορηγία, αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ‘Linsanely low prices’, στο Madison Square Garden δεν έπεφτε καρφίτσα, έγινε εξώφυλλο σε κορυφαία media και η φανέλα του πούλησε περισσότερο από όλες. Έγινε και ο λόγος που η Κίνα (μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη) ενδιαφέρθηκε ξανά για το ΝΒΑ, μετά την έξοδο του Γιάο Μινγκ από τη λίγκα. Χαρακτηριστικά, η τηλεθέαση αυξήθηκε κατά 39%, σε σύγκριση με μια σεζόν νωρίτερα.

Αυτή ήταν η μια πλευρά του νομίσματος. Να δούμε και την άλλη.

 

Από όταν θυμάται τον εαυτό του να παίζει ανταγωνιστικό μπάσκετ, θυμάται και να τον βρίζουν για την εθνικότητα του. «Αλλά δεν κατάλαβα πως είναι κάτι το σοβαρό, παρ’ εκτός όταν έφυγα από τη ‘φούσκα’ της Καλιφόρνια». Στα χρόνια του στο Harvard άκουγε από τις εξέδρες να τον αποκαλούν ‘γλυκόξινο χοιρινό’ και να του φωνάζουν ‘άνοιξε επιτέλους τα μάτια σου’. Στο Νο1 ήταν το ‘πήγαινε πίσω στην Κίνα’. Σε μετάδοση αγώνα του για το ΝΒΑ, σχολιαστής αναφέρθηκε στο μέγεθος του μορίου του. Αμφισβητούσαν και τις ικανότητες του, με τον Φλόιντ Μέιγουεδερ να γράφει στο Twitter πως αν ήταν μαύρος, δεν θα ασχολείτο κανείς μαζί του. Το ESPN χρησιμοποίησε σε τίτλο τη λέξη ‘κιτρινιάρης’, την οποία απέσυρε λίγα λεπτά αργότερα, με τον συντάκτη να ζητά συγγνώμη. To 2015 ο ίδιος είπε σε συνέντευξη πως οι αντιλήψεις του κόσμου για τους Ασιάτες επηρέασαν την καριέρα του και τον τρόπο που τον έκριναν οι ειδικοί.

Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τους Ασιάτες να κάνουν κάποια πράγματα, οπότε όταν βλέπουν να συμβαίνουν προκαλείται πόλωση”, είχε σχολιάσει, “δεν πιστεύω πως απολαμβάνουμε του σεβασμού που ενδεχομένως να αξίζουμε, σε ό,τι αφορά τα σπορ ή ό,τι άλλο”. Ομολόγησε πως αν δεν ήταν Ασιάτης το πιθανότερο είναι να μη ζούσε τη Linsanity. “Αν κοιτάξετε ωστόσο, όσα είχα κάνει έως τότε, θα δείτε τα εμπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσω, τα στερεότυπα που κλήθηκα να ‘νικήσω’ για να κάνω καριέρα. Κατάλαβα ότι υπάρχει το καλό, όπως υπάρχει και το κακό και χρειάζεται να τα λαμβάνουμε αμφότερα υπ’ όψιν μας και να είμαστε ευγνώμονες”.

Κάπως έτσι φτάνουμε και στο σήμερα, δηλαδή τις 16/3 όταν η G-League (minor league του ΝΒΑ, όπου βρίσκεται αυτήν την περίοδο με τη ‘θυγατρική’ των Ουόριορς) ταυτοποίησε τον παίκτη που είχε αποκαλέσει τον Λιν ‘κορονοϊό’, εν ώρα αγώνα. Εκείνος είχε αρνηθεί να δώσει όνομα. Είχε γράψει στο Twitter πως δεν ήθελε να εξευτελίσει κάποιον.

Όταν ήμουν στο κολέγιο, ένας ασίσταντ κόουτς, ο Κένι Μπλάκνι με είχε βοηθήσει να διαχειριστώ αυτό που συνέβαινε. Μου αφηγήθηκε τι πέρασε ο ίδιος, ως μαύρος. Ρατσιστικές ιστορίες όπως το να τον πετούν από αυτοκίνητα ή να τον βρίζουν. Ήταν ο πρώτος που μου είχε πει πως μπορώ να παίξω στο ΝΒΑ, όταν ήμουν δευτεροετής στο Harvard. Του είχα πει ότι είναι τρελός.

«Μου εξήγησε πως ο κόσμος θα προσπαθήσει να με πείσει πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη ή ευκαιρίες. Ή ότι αυτοί που πληγώνουν όσους μοιάζουν με εσένα στις ειδήσεις, εκπροσωπούν ομάδα ανθρώπων. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το να πολεμάς την αμάθεια με αμάθεια δεν σε βγάζει πουθενά».

«Το να μοιραστούμε τον πόνο μας, με το να φωτογραφίσουμε μια άλλη ομάδα ανθρώπων με στερεότυπα, δεν είναι η λύση. Αν θέλετε να βοηθήσετε πραγματικά, δείτε τον μικρό Ασιάτη που δεν έχει πού να μιλήσει, όταν δέχεται κακοποίηση, δείτε τους Ασιάτες/Αμερικανούς που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά δεν τους δίνει κανείς σημασία.

Στηρίξτε τις ταινίες και τα σίριαλ που δείχνουν την πραγματικότητα. Αναζητήστε τους Ασιάτες που φοβούνται να περπατήσουν στη γειτονιά τους και ρωτήστε τους αν μπορείτε να τους βοηθήσετε. Ακούστε τις φωνές που εξηγούν πώς μπορούμε να είμαστε αντιρατσιστές προς όλους τους ανθρώπους. Ακούστε άλλες ιστορίες, ανοίξτε τους ορίζοντες. Και τότε πιστεύω πως αυτή η γενιά θα μπορεί να είναι διαφορετική. Χρειαζόμαστε ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη για να φτάσουμε εκεί”.

Επισήμανε και ότι όλα τα θύματα του ρατσισμού (Ασιάτες και Αφροαμερικανοί) πρέπει να ενωθούν και να συνεργαστούν «να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον. Όχι μόνο αυτές οι ομάδες, αλλά όλες. Να δείξουμε αλληλεγγύη».

Έπειτα συνεργάστηκε με το Bleacher Report, για το video που ακολουθεί και δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει στις ΗΠΑ.

 

 

 

Πηγή: news247.gr

88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση