Νέες καταγγελίες για τα κέντρα κράτησης. Κλεισμένοι στην Αμυγδαλέζα.

Νέες καταγγελίες για τα κέντρα κράτησης. Κλεισμένοι στην Αμυγδαλέζα.

Screen Shot 2017-11-07 at 8.43.45 AMEUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

 

H κάρτα ασθενούς του Πακιστανού A.G., που κρατείται από τον Ιούλιο στην Αμυγδαλέζα, αναφέρει ότι πάσχει από αντιδραστική κατάθλιψη, που επιδεινώνεται από την κράτησή του. Παρόλο που αντιβαίνει στον νόμο η κράτηση ευάλωτων ατόμων, ο A.G. παραμένει κρατούμενος, αντιμετωπίζοντας σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον G.A., υπήκοο Μπουρκίνα Φάσο, που κρατείται στην Αμυγδαλέζα από τον Μάιο, παρόλο που είναι θύμα βασανιστηρίων.

«Καθώς δεν γίνεται εξατομικευμένη αξιολόγηση των υποθέσεων των ατόμων που συλλαμβάνονται ούτε ιατρική εξέταση κατά την εισαγωγή σε κέντρο κράτησης, δεν εντοπίστηκε η ευαλωτότητά του», σημειώνει η οργάνωση «Αίτημα», που πραγματοποιεί αυτοψία σε χώρους κράτησης στην Αττική και στην Κόρινθο. Ο G.A. εξακολουθεί να κρατείται, ακόμα και μετά το αίτημά του για άσυλο στις αρχές Αυγούστου και το έγγραφο που κατέθεσε η οργάνωση Μετάδραση στην Υπηρεσία Ασύλου, πιστοποιώντας ότι έχει υποστεί βασανιστήρια.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι, έναν χρόνο μετά την επίσκεψη της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα, η κατάσταση παραμένει το ίδιο προβληματική.

Αλλωστε, πριν από έναν χρόνο το «Αίτημα» δημοσιοποιούσε τη δική του έκθεση για τους χώρους κράτησης («Ξεχασμένοι: Διοικητικά κρατούμενοι παράτυποι μετανάστες και αιτούντες άσυλο»), όπου κατέγραφε αποκλίσεις από τη νομοθεσία, τα διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κατάσταση παραμένει προβληματική ως προς την κράτηση ευάλωτων, την παρατεταμένη κράτηση ατόμων που δεν επιτυγχάνεται η απέλασή τους, τους ακατάλληλους χώρους, την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις συνθήκες υγιεινής, την έλλειψη παροχής ρουχισμού και ειδών ατομικής υγιεινής, τον ελλιπή εξοπλισμό, την έλλειψη διερμηνείας.

Η οργάνωση εκφράζει προβληματισμό και για τη στάση των ελληνικών αρχών.

Στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και στο κέντρο κράτησης στην Πέτρου Ράλλη, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων έγινε δέκτης αξιόπιστων καταγγελιών για κακομεταχείριση.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία συνηγορούν ότι υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα.

Στρίβειν διά της ΕΔΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Επιτροπή, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης έγινε ΕΔΕ, αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία, ενώ στην περίπτωση της Πέτρου Ράλλη η ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Αξιολογώντας τη διαχρονική αντίδραση των ελληνικών κυβερνήσεων στα ευρήματα και τις συστάσεις της Επιτροπής -στην οποία θα προσθέταμε και τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης- διαπιστώνουμε μια κουλτούρα έλλειψης συμμόρφωσης στις ανωτέρω συστάσεις και αποφάσεις. Πέραν του γεγονότος ότι αυτή η στάση δείχνει περιφρόνηση σε εξαιρετικά σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφήνει ανεκμετάλλευτες επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες βελτίωσης του συστήματος διοικητικής κράτησης της χώρας μας και προσαρμογής του στα πρότυπα που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει το «Αίτημα».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

92

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση