Ψεύτικη είδηση από τα φασιστοσάιτ: Διαδήλωσαν μουσουλμάνοι απαιτώντας να μην περπατούν σκύλοι στους δρόμους

Ψεύτικη είδηση από τα φασιστοσάιτ: Διαδήλωσαν μουσουλμάνοι απαιτώντας να μην περπατούν σκύλοι στους δρόμους

Πρόσφατα, η εξής ανάρτηση έγινε viral στο facebook:

Σύντομα αναπαράχθηκε και από διάφορα blogs, όπως τα crete-news.grthesecretrealtruth.blogspot.granexarttitosblog.gr.

Τι ισχύει;

Ψευδής ισχυρισμός – Πιθανή απάτη

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση προέρχονται από άρθρο της debatepost.com. Παρότι η ιστοσελίδα δημοσιεύει συχνά άρθρα κριτικά προς το Ισλάμ, απ’ την αρχή του άρθρου καθιστά σαφές το ότι δεν υπήρξε καμιά διαδήλωση μουσουλμάνων, παρά μόνο διανομή σχετικών φυλλαδίων σε σπίτια κατά τον Ιούλη του 2016. Μπορείτε να δείτε ένα τους παρακάτω (μέσω telegraph.co.uk):

Μετάφραση:

Αυτή η περιοχή είναι σπιτί σε μια μεγάλη Μουσουλμανική κοινότητα. Παρακαλούμε έχετε σεβασμό για εμάς και τα παιδιά μας, και περιορίστε την παρουσία σκύλων στην δημόσια σφαίρα.

Σχετικά με εμάς

Η καθαρότητα του δημοσίου χώρου επιτρέπει στους Μουσουλμάνους να παραμείνουν αμόλυντοι και ακηλίδωτοι.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, έχουμε επιλέξει να αναφερθούμε σε ένα από τα φαινόμενα που μπορούν να έχουν επιζήμια επίδραση στην καθαρότητα του δημοσίου χώρου, το οποίο φαινόμενο είναι η παρουσία σκύλων, οι οποίοι και θεωρούνται ακάθαρτοι σύμφωνα με το Ισλάμ.

Και άλλο ένα από το (TellMamaUK):

Μετάφραση:

Ο προφήτης έχει πει:

«Οι άγγελοι δεν μπαίνουν σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν σκύλοι ή εικόνες»

Ως πολίτες ενός πολυπολιτισμικού έθνους, όσοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μάθουν να καταλαβαίνουν και να σέβονται την κληρονομία και τον τρόπο ζωής των Μουσουλμάνων που ζουν ανάμεσά τους.

Βοηθήστε μας να το κάνουμε πραγματικότητα.

Ενημέρωστε τον τοπικό σας βουλευτή για το πώς αισθάνεσαι σχετικά. Κάντε τους Μουσουλμάνους να νιώθουν ότι ζουν σε ένα ασφαλές χώρο αποδοχής, καλωσορίζοντάς τους και σεβόμενοι τα πιστεύω τους.

Το «κίνημα» πίσω από την πρωτοβουλία ονομάζεται «For Public Purity – Για τη Δημόσια Καθαρότητα», με τις εξής σελίδες στο facebook και τον παγκόσμιο ιστό. Η σελίδα μεταξύ 16-6-2016 και 17-5-2017 φαίνεται να άλλαξε ιδιοκτησία, καθώς πλέον περιέχει μόνο διαφημίσεις για καρέκλες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς σκεπτικιστής αναφορικά με την αυθεντικότητα του παραπάνω «κινήματος».

Όπως σημειώνουν τα religiousreader.org και telegraph.co.uk στις αναλύσεις τους, δεν υπάρχει καμιά δημόσια παρουσία του κινήματος μέχρι και τα τέλη του Μάρτη του 2016. Δεν παρέχεται κανένα στοιχείο επικοινωνίας στη σελίδα, ενώ η τοπική κοινότητα μουσουλμάνων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει για το θέμα αυτό και το θεωρεί απάτηκαι μια προσπάθεια να προκληθεί επιθετικότητα εναντίον της.

Σημειώνεται επίσης ότι η λέξη «prophet – προφήτης» που είδαμε στο δεύτερο φυλλάδιο αναγράφεται με μικρό, κάτι που οι πιστοί αποφεύγουν, ενώ δεν αναφέρεται και η φράση «peace be upon him / PBUH – ειρήνη σ’ αυτόν» μετά την αναφορά σε αυτόν, όπως και συνηθίζεται.

Μια παρεμφερής παράλειψη εμφανίζεται και σε μια ισλαμική Ηadith που το κίνημα παραθέτει, σε σχέση με την αρχική πηγή της:

Ορισμένοι έχουν θεωρήσει παράξενο και το ότι η σελίδα ευχήθηκε «Ramadan Kareem» δυο μέρες μετά την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού, ενώ επιπλέον δεν δημοσίευσε κάτι για την εόρταση της Eid (λήξη της νηστείας).

Ενδιαφέρον προκαλεί και το ότι η αναπαράσταση της αραβικής λέξης που έχει επιλεχθεί για την «καθαρότητα», θυμίζει την λέξη «LOLZ», που στην σύγχρονη αργκό του διαδικτύου, δηλώνει γέλια. Παραθέτουμε μια σύγκριση με την αναπαράσταση της λέξης στην γραμματοσειρά Geeza Pro, που χρησιμοποιείται προεπιλεγμένα στις ψηφιακές συσκευές:

Το τελευταίο στοιχείο που υποδεικνύει την μη αυθεντικότητα του κινήματος, είναι η εξής δημοσίευση στην πλατφόρμα ανώνυμης κοινωνικής δικτύωσης 4chan, στην ενότητα «Politically Incorrect – Μη πολιτικώς ορθοί».

Στις 13-7-2016, ο χρήστης EtsbGMz5 ξεκίνησε το νήμα γράφοντας:

«Είναι τόοοσο καλό, τόσοι πολλοί αντιδρούν στην σελίδα της Δ-μόσιας Κ-θαρότητας (δεν χρησιμοποιώ το πλήρες όνομα έτσι ώστε ΜΜΕ όπως το Jewzebel και άλλοι αριστεροί κράχτες να μην μπορούν να ψάξουν τα αρχεία για να μας βρουν.»

Λίγα λεπτά μετά συνεχίζει:

«Πατήστε like στη σελίδα του FB αν δεν το έχετε κάνει, χρειάζεται να μοιάζει αυθεντικό, και μην ανησυχείτε, οι ρυθμίσεις της σελίδας είναι τέτοιες ώστε να μην φαίνεται ποιοι το έχουν κάνει, μόνο ο αριθμός τους».

Το νήμα συνεχίζει, με ορισμένα άτομα να θεωρούν την δημοσίευση ειλικρινή ενώ άλλοι μια προσπάθεια προβοκάτσιας. Τελικά, το όνομα και το URL της σελίδας αναφέρθηκε, και πιθανόν έτσι τελικά να γνωστοποιήθηκε η συγκεκριμένη δημοσίευση. Πάντως, έχει διαγραφεί.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ο ισχυρισμός πως «Μουσουλμάνοι στο Manchester διαδήλωσαν ζητώντας να μην περπατούν οι Άγγλοι με σκυλιά στον δρόμο γιατί είναι αντίθετο στην Σαρία» καταρρίπτεται, ενώ τα σχετικά φυλλάδια που διανεμήθηκαν με αυτό το αίτημα θεωρούνται πιθανή απάτη.

50

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση