Χρονολόγιο ξενοφοβικών επιθέσεων το τελευταίο εξάμηνο στα νησιά

Χρονολόγιο ξενοφοβικών επιθέσεων το τελευταίο εξάμηνο στα νησιά

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αύξηση σημείωσαν τους τελευταίους έξι μήνες επιθέσεις και διακρίσεις με ξενοφοβικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά στις τοπικές κοινωνίες ενάντια στην παρουσία προσφύγων και τη δημιουργία νέων hotspots στα νησιά Λέσβο και Σάμο, σύμφωνα με την οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA), μέλους του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN)

Η RSA σημειώνει πως αυτές οι αντιδράσεις κυμαίνονταν από την ακραία και βίαιη γλώσσα που χρησιμοποίησαν μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης και αστυνομικοί έως τις αυτοαποκαλούμενες «ομάδες περιφρούρησης» που ελέγχουν σπίτια για την παρουσία προσφύγων στη Λέσβο.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένα ευρύτατο ρατσιστικό πογκρόμ κατά Αφγανών προσφύγων που διαμαρτύρονταν με τις οικογένειες τους για την παρατεταμένη παραμονή τους στη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από τους πρόσφυγες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν επίσης ακτιβιστές που προσπάθησαν να τους προστατεύσουν.

»Ασκήθηκε δριμεία κριτική για τη στάση των αστυνομικών αρχών ενώ λίγες ημέρες αργότερα μετά το συμβάν, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις φερόμενων δραστών. Ακροδεξιά ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή μνημείου αφιερωμένου στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στη Λέσβο ενώ τοπικοί δημοσιογράφοι απειλήθηκαν για τον τρόπο κάλυψης του προσφυγικού ζητήματος.

»Περαιτέρω, ξενοφοβικά επεισόδια περιελάμβαναν εκτεταμένες αντιδράσεις γονέων κατά της λειτουργίας απογευματινών τάξεων υποδοχής για παιδιά πρόσφυγες στα σχολεία της Χίου. Τα τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν αστυνομικό στο hotspot της Μόριας να πραγματοποιεί μια εξαιρετικά χυδαία λεκτική επίθεση εναντίον ηλικιωμένης γυναίκας πρόσφυγα, οδήγησαν σε διεξαγωγή εσωτερικής πειθαρχικής έρευνας (ΕΔΕ) από την Ελληνική Αστυνομία».

Ακολουθεί το χρονολόγιο από την RSA – Περισσότερες λεπτομέρειες και βίντεο στην ιστοσελίδα της οργάνωσης

22-23 Απριλίου 2018 – Λέσβος

Το βράδυ της 22ας Απριλίου και τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, δέχονται βίαιη και οργανωμένη επίθεση από μεγάλη ομάδα ατόμων με επικεφαλείς μέλη της ακροδεξιάς στην Λέσβο. Οι πρόσφυγες διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία του νησιού ενάντια στην καθυστέρηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους και στον εγκλωβισμό τους στο νησί, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της E.Ε-Τουρκίας. Οι ακτιβιστές που προσπαθούν να προστατεύσουν τους πρόσφυγες δέχονται επίσης επίθεση. Ακραία ρατσιστικά συνθήματα ακούγονται από τους δράστες, με χαρακτηριστικότερο το «κάψτε τους ζωντανούς!». Τουλάχιστον 28 πρόσφυγες μεταφέρονται στο τοπικό νοσοκομείο για να λάβουν πρώτες βοήθειες για τραυματισμούς στο κεφάλι και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Παρά την παρουσία εισαγγελέα στο χώρο των επιθέσεων, που σύμφωνα με αναφορές έδωσε εντολή για συλλήψεις, η αστυνομία δεν συνέλαβε κανέναν από τους δράστες της επίθεσης εκείνη τη νύχτα. Αντ ‘αυτού, συνελήφθησαν πρόσφυγες για την κατάληψη δημόσιου χώρου. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στις 26 Απριλίου, οι αρχές προέβησαν στον σχηματισμό δικογραφίας εναντίον δεκαεπτά ντόπιων για τις επιθέσεις.

Μάιος 2018 – Σάμος

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε σχέδια για την μετακίνηση του hotspot στο στρατόπεδο στρατού Μοσχονά, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μυτιληνιοί. Μέρος της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται για τη δημιουργία του hotspot κοντά στο χωριό και χρησιμοποιούν ξενοφοβική και επιθετική ρητορική για τους πρόσφυγες.

Ιούνιος & Ιούλιος 2018 – Χίος

Σύλλογοι γονέων διαφόρων σχολείων στη Χίο εκδίδουν ψήφισμα ενάντια στην στις απογευματινές τάξεις υποδοχής παιδιών προσφύγων στα σχολεία του νησιού και προτείνουν η εκπαίδευση τους να γίνεται εντός του hotspot στην «Βιάλ». Ακολούθως αρκετοί σύλλογοι γονέων λαμβάνουν την ίδια απόφαση και ζητούν από την Ένωση Γονέων σχολείων του νησιού να υιοθετήσει παρόμοια θέση.

14 Ιουνίου 2018 – Λέσβος

Με ανακοίνωση έξω από την δημοτική παραλία «Τσαμάκια» στην Λέσβο απαιτείται από τους υπηκόους χωρών εκτός Σένγκεν να εμφανίζουν τα διαβατήριά τους για να μπουν στην παραλία και ουσιαστικά αποτελεί άρνηση εισόδου για τους πρόσφυγες. Η ανακοίνωση είναι γραμμένη στα αγγλικά , γαλλικά και αραβικά.

27 Ιουνίου 2018 – Χίος

Ντόπιοι πραγματοποιούν φραστική και σωματική επίθεση ενάντια σε εργαζόμενες του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου έξω από το hotspot της Βιάλ στην Χίο.

28 Ιουνίου 2018 – Λέσβος

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ένας από τους Αντιδήμαρχους της Λέσβου εκφράζει απειλές σε μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός δεύτερου hotspot στο νησί. Λέει: «Θα βγω με όπλο και όποιος τολμήσει, θα τον δολοφονήσω»

10 Ιουλίου 2018 – Λέσβος

Ένας 78χρονος αγρότης πυροβολεί και τραυματίζει 16χρονο αγόρι από τη Συρία που προσπάθησε να αναζητήσει με την οικογένειά του καταφύγιο στο οικόπεδο του αγρότη, μετά από μία σειρά σοβαρών περιστατικών βίας στο hotspot της Μόριας. Ο αγρότης συνελήφθη από την αστυνομία την ίδια ημέρα.

Αύγουστος 2018 – Λέσβος

Επιθέσεις, προσβολές και απειλές εναντίον του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ). Ο δημοσιογράφος δέχθηκε συντονισμένη διαδικτυακή επίθεση από ακροδεξιούς και απειλήθηκε από σκληροπυρηνικούς για να σταματήσει να γράφει για τους «παράνομους πιθήκους». Μετά από δύο μηνυτήριες αναφορές ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 17 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών αστυνομικών και ενός αξιωματικού του στρατού. Η ακρόαση της υπόθεσης εναντίον τους αναβλήθηκε για το Μάιο του 2019.

9 Αυγούστου 2018 – Λέσβος

Ρητορική μίσους και διαμαρτυρίες με αφορμή ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου hotspot σε παλιό εργοστάσιο στο Πέραμα στην περιοχή της Γέρας.

Αύγουστος/Σεπτέμβριος 2018 – Λέσβος

Η «Κρυπτεία», ομάδα της ακροδεξιάς που λειτουργεί ως επί το πλείστον κρυφά, αναλαμβάνει την ευθύνη για την πλήρη καταστροφή του μνημείου της Θερμής που ήταν αφιερωμένο στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο Πέλαγος. Το περασμένο έτος το ίδιο μνημείο είχε αμαυρωθεί με μαύρη μπογιά χρώμα

Αύγουστος 2018 – Λέσβος

Στην περιοχή της Γέρας, οι ντόπιοι δημιουργούν «ομάδες περιφρούρησης» που ελέγχουν τα σπίτια για την τυχόν παρουσία προσφύγων εκεί. Στα πλαίσια αυτής της πρακτικής εκκενώνουν ένα σπίτι όπου ζουν γυναίκες από την Τσεχία που είναι αλληλέγγυες στους πρόσφυγες και πέντε Αφρικανοί αιτούντες άσυλο. Οι ξενοφοβικές αντιδράσεις ακολούθησαν μετά από την διαρροή είδησης ότι ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην περιοχή θα μετατρεπόταν σε προσφυγικό καταυλισμό.

Σεπτέμβριος 2018 – Λέσβος

Η τοπική δημοσιογράφος και συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στην Λέσβο Ανθή Παζιανού, δηλώνει ότι απειλήθηκε μετά από άρθρο που δημοσίευσε σχετικά με το κορίτσι, το οποίο δέχτηκε επίθεση από ακροδεξιούς επειδή φορούσε μαντίλα. Επισημαίνει επίσης ότι οι τοπικοί δημοσιογράφοι ζήτησαν προστασία από την αστυνομία από τον περασμένο Μάιο, αλλά οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα. Κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα, η δημοσιογράφος και προϊσταμένη του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη, δήλωσε ότι δέχτηκε προσβλητικές και απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις.

6 Σεπτεμβρίου 2018 – Λέσβος

Ένα κορίτσι εννέα ετών από την Ελλάδα δέχεται επίθεση από τέσσερις άνδρες στην περιοχή της Γέρας επειδή φορούσε ένα μαντήλι στο κεφάλι της και θεωρήθηκε ότι ήταν πρόσφυγας.

4 Οκτωβρίου 2018 – Χίος

Με εξώδικη δήλωση που φέρει τις υπογραφές περισσότερων από 1.130 γονέων ζητείται να μην παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία του νησιού τα παιδιά πρόσφυγες. Σύμφωνα με αναφορές, το έγγραφο προωθήθηκε και συντάχθηκε από την » Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα»». Παρά τις ξενοφοβικές διαμαρτυρίες, στα μέσα Οκτωβρίου συνολικά 40 παιδιά πρόσφυγες από το hotspot της Βιάλ άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα σε πέντε σχολεία του νησιού, με συμβολικές ευπρόσδεκτες ενέργειες εκ μέρους των ντόπιων.

10 & 12 Οκτωβρίου 2018 – Χίος

Τοπικός σύμβουλος χρησιμοποιεί ρατσιστική ρητορική και εκφράσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Δήμο Χίου και σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Στη συνέντευξή του, ο σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι: «αυτοί δεν είναι μετανάστες, υπάρχει σχέδιο να ρημάξουν τους Έλληνες… Οι πιο πολλές που κυκλοφορούν εδώ είναι »γκαστρωμένες». Θα γίνει επιμειξία».

10 Οκτωβρίου 2018 – Λέσβος

Σοβαρή ρατσιστική επίθεση από αστυνομικό κατά μιας ηλικιωμένης γυναίκας πρόσφυγα στο hotspot της Μόριας. Τρεις ακόμη αστυνομικοί παρακολουθούν το περιστατικό χωρίς να αντιδράσουν. Το βίντεο κυκλοφορεί ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ. Μετά από αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας διατάσσει ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ). Ο αστυνομικός που εμφανίζεται να βρίζει χυδαία τη γυναίκα τίθεται σε διαθεσιμότητα και οι τρείς άλλοι ανακαλούνται άμεσα από τις Υπηρεσίες τους.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

67

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση