Σουηδοί αστυνομικοί μετά την δολοφονία του 20χρονου με σύνδρομο Down από αστυνομικούς «Είναι τιμή μας να είμαστε συνάδελφοι»

Σουηδοί αστυνομικοί μετά την δολοφονία του 20χρονου με σύνδρομο Down από αστυνομικούς «Είναι τιμή μας να είμαστε συνάδελφοι»

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης 

 

 Ο άτυχος 20χρονος Eric Torell πυροβολήθηκε, στην ουσία δολοφονήθηκε, από τρεις αστυνομικούς στις 2 Αυγούστου στην Στοκχόλμη. Έριξαν εναντίον του 25 σφαίρες και μια από τις 3 σφαίρες που τον σκότωσαν βρέθηκε στην πλάτη του. Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν απειλή από τον Ερικ που κρατούσε ένα νεροπίστολο στα χέρια του, το αγαπημένο του παιχνίδι.

Η μητέρα του Έρικ δήλωνε πως “είναι αδιανόητο, είναι παράλογο έναν τέτοιο άνθρωπο να τον θεωρήσουν απειλή και να επικαλούνται αυτοάμυνα όταν έριξαν 25 σφαίρες που μάλιστα η μία ήταν πισώπλατα».

Η δολοφονία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών για την πράξη των αστυνομικών που έδειχνε έλλειψη ικανότητας, αντίληψης και εκπαίδευσης και έγινε διεθνές θέμα (το Ατέχνως είχε παρουσιάσει κατ αποκλειστικότητα το θέμα). Ο αρχηγός της Αστυνομίας δήλωνε τότε πως ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του

Οι αντιδράσεις όμως των συναδέλφων των τριών αστυνομικών απέχουν κατά πολύ από το αυτονόητο που είναι ότι δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν άκακο άνθρωπο με σύνδρομο Down.

Στην ιστοσελίδα του γκρούπ του fb Σουηδών αστυνομικών που αυτοαποκαλούνται UMF (Κακοπληρωμένοι, Δυσαρεστημένοι και Αγανακτησμένοι!) όχι μόνον δεν παίρνουν απόσταση από την βάρβαρη και δολοφονική αυτή πράξη αλλά επικροτούν την πράξη των 3 αστυνομικών.

erik

 

«Είναι τιμή μας να είμαστε συνάδελφοι. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας. Πήρατε μια σοφή απόφαση. Όλοι θα κάναμε το ίδιο. Περνάτε δύσκολα τώρα αλλά τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;» γράφουν στην σελίδα τους, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Expressen. Αποκαλύπτει ακόμη πως η εν λόγω ανάρτηση πήρε 500 λαικ.

Οι τρείς αστυνομικοί βρίσκονται κανονικά στην υπηρεσία ενώ γίνεται έρευνα για το συμβάν. Το δολοφονικό περιστατικό στην Σουηδία δεν διαφέρει κατά πολύ με το περιστατικό της δολοφονίας του Ζακ στην Ομόνοια αλλά και από τις σκηνές βίας των Αστυνομικών εναντίον των μικρών μαθητών στην Γαλλία.

«Όσο κραγιόν και να βάλεις σε ένα γουρούνι, πάλι γουρούνι θα είναι». Σουηδική παροιμία.

Ούτε διαφέρει κατά πολύ η αντίδραση των αστυνομικών της Σουηδίας με την δήλωση του Δ. Πάκου, προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών «αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει», όταν οι συνάδελφοί του κλωτσούσαν και αποτελείωναν τον ετοιμοθάνατο Ζακ και αφέθηκαν χωρίς περιορισμούς ελεύθεροι. Αυτή είναι η Αστυνομία ακόμη και στις ευνομούμενες κοινωνίες που μερικοί τις προβάλουν για πρότυπο. Βία, καταστολή, προκλητικότητα, ανικανότητα εκτίμησης, έλλειψη ευαισθησίας, ακριβώς στον ρόλο που έχουν γαλουχηθεί από την αστική τάξη για να «κάνουν σωστά την δουλειά τους». Που όπως λέει και μιά Σουηδική παροιμία « Όσο κραγιόν και να βάλεις σε ένα γουρούνι, πάλι γουρούνι θα είναι».

Πηγή: https://atexnos.gr

88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση