Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων

Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων

EUROKINISSI/ ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας εκ μέρους ένστολων που κατέγραψε το 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με θύματα κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, στο λιμάνι της Πάτρας και τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι επιθέσεις με δράστες ένστολους ανέρχονται σε 22 έναντι 10 το 2017, ενώ αυξήθηκαν συνολικά τα καταγραμμένα ρατσιστικά περιστατικά σε 117 έναντι 102 την προηγούμενη χρονιά. Τα περισσότερα από τα 130 θύματα είναι πρόσφυγες και μετανάστες.

Η έκθεση αποτυπώνει ενίσχυση της δράσης ακραίων ξενοφοβικών ομάδων, άτυπων ή μη, που διατυμπανίζουν την ιδεολογία τους και θεωρούν ότι βρίσκονται σε αποστολή. Σημειώνονται ρατσιστικές επιθέσεις σε δρόμους κοντά σε προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου οι δράστες καταδιώκουν τους πρόσφυγες με αυτοκίνητο και τους επιτίθενται, ενώ χτυπούν τα θύματα σε εμφανή σημεία, ώστε η εικόνα των τραυμάτων να λειτουργεί εκφοβιστικά.

Καταγράφονται επίσης δύο τάσεις ρατσιστικών περιστατικών στην καθημερινότητα: απαξιωτική συμπεριφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες που εμποδίζονται να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και προσπάθεια ενοίκων πολυκατοικίας να προκαλούν εντάσεις, να υβρίζουν και να χρησιμοποιούν βία εναντίον προσφύγων που διέμεναν σε διαμερίσματα, κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα παιδιά, με σκοπό να τους εκδιώξουν.

«Οσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνουν η ακροδεξιά ατζέντα και ο ακραίος ευρωσκεπτικισμός εν όψει των ευρωεκλογών, οι ακροδεξιές, νεοναζιστικές και ακραίες εθνικιστικές ομάδες ενδυναμώνονται σε όλη την Ευρώπη, συμμαχούν μεταξύ τους, αλλά και συναγωνίζονται στην τέλεση ρατσιστικών επιθέσεων. […] Η αποδοχή και η κανονικοποίηση των ακραίων ξενοφοβικών θέσεων δεν εκτονώνουν την ένταση μέσω της ένταξης των φορέων τους εντός του πολιτικού συστήματος. Αντιθέτως, παράλληλα με την απενοχοποίηση των φοβικών αντιλήψεων έναντι του ‘‘άλλου’’, του διαφορετικού, η βία βρίσκει έρεισμα και προσελκύει περισσότερους υποστηρικτές», σημείωσε στην παρουσίαση της έκθεσης η βοηθός συντονίστρια Τίνα Σταυρινάκη.

Η έκθεση αποτυπώνει επίσης επιθέσεις αλλά και ρατσιστική συμπεριφορά δημόσιων υπαλλήλων κατά Ελλήνων πολιτών λόγω διαφορετικής εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή και χρώματος. Η Τζάκι Αμπουλιμέν από την οργάνωση Generation 2.0 υπογράμμισε ότι ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός αμφισβητεί τις διαδικασίες πολιτογράφησης ενός κράτους δικαίου.

Αναφέρθηκε επίσης στη βαθιά προσβλητική αναπαράσταση των μαύρων από λευκούς που βάφουν το πρόσωπό τους, το λεγόμενο μπλακ φέις, που εξακολουθεί να παρατηρείται στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς να επεμβαίνει το ΕΣΡ, αλλά και στις αποκριάτικες μεταμφιέσεις.

Η Καλλιόπη Στεφανάκη από την Υπατη Αρμοστεία συνέδεσε τη μείωση των φαινομένων ρατσισμού με την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που επιτρέπουν την αποδοχή και την ένταξη των προσφύγων.

Αμφισβήτησε ότι ο αριθμός των προσφύγων στον αναπτυγμένο κόσμο συνιστά ανθρωπιστική κρίση, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των εκτοπισμένων παγκοσμίως μετακινείται εσωτερικά στη χώρα τους ή εγκαθίσταται σε γειτονικές χώρες και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Υπογράμμισε ότι η κρίση είναι πολιτική, καθώς αναζητούνται λύσεις που περιορίζουν τα δικαιώματα ή κινούνται εκτός θεσμοθετημένων πλαισίων και ενισχύουν τις ξενοφοβικές αντιλήψεις και δράσεις.

Τόνισε επίσης ότι τα τελευταία τρία χρόνια η επείγουσα κατάσταση δημιούργησε μια χωρίς προηγούμενο ευκαιρία για την ανάπτυξη προϋποθέσεων δίκαιης μεταχείρισης των προσφύγων και ότι, παρά την κατάσταση στη Σάμο και τα προβλήματα, έχει σημειωθεί πρόοδος στο σύστημα υποδοχής και στέγασης, όπως και της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων, χρόνια αιτήματα των οργανισμών και οργανώσεων δικαιωμάτων.

Η έκθεση καταγράφει επίσης 27 ρατσιστικά περιστατικά κατά ΛΟΑΤΚΙ, αριθμός που, όπως επισημαίνει, αντανακλά τη δυσκολία των ΛΟΑΤΚΙ θυμάτων να προχωρήσουν σε καταγγελία, φαινόμενο που παρατηρείται πανευρωπαϊκά.

Διαπιστώνεται ο ειδικός κίνδυνος που διατρέχουν τα τρανς άτομα, που στοχοποιούνται από ομάδες ακόμα και σε δρόμους ευρείας κυκλοφορίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταδίωξη τρανς μέχρι τις τουαλέτες καταστήματος στην Ομόνοια, όπου δέχτηκε λεκτική βία και χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι.

«Λεκτική βία δικαστών»

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού σημείωσε την ανάγκη να βελτιωθεί η διαδικασία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, καθώς εκθέτει σε ρατσιστική συμπεριφορά και βία για μεγάλο διάστημα τα τρανς άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία φυλομετάβασης, ενώ αναφέρθηκε σε πάμπολλα περιστατικά δικαστών που άσκησαν λεκτική βία εναντίον τρανς ατόμων μέσα στο δικαστήριο.

Η Ρωξάνη Φράγκου από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρθηκε στη μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης να αλλάξει τη σύνθεση της επιτροπής και αναφέρθηκε στον ρόλο της επιτροπής να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών.

Από την ομάδα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Δημήτρης Ζώτος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην περάσουν οι αλλαγές του ποινικού κώδικα που μειώνουν την ποινή για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ζήτησε να διατηρηθούν οι ισχύουσες διατάξεις για την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου, η εφαρμογή του οποίου παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, όπως σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης, που συντόνιζε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Δικτύου με αφορμή ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που οργάνωσε και εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή στο κέντρο της Αθήνας, το ρατσιστικό πογκρόμ του 2011.

Σημείωσε ότι το Δίκτυο προσέφερε το πολύτιμο εργαλείο της καταγραφής σε μια περίοδο έξαρσης της ρατσιστικής βίας, η οποία κορυφώθηκε μετά την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης στο Κοινοβούλιο, ενώ κατέγραψε τη δραστική μείωση των επιθέσεων μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της ηγεσίας της οργάνωσης, γεγονός που, όπως τόνισε, τεκμηρίωσε ότι ο δράστης των επιθέσεων ήταν η Χρυσή Αυγή, η οποία υποχρεώθηκε να αναστείλει την εγκληματική της δράση. Επισήμανε, τέλος, ότι το ίδιο γεγονός απέδειξε ότι η ποινική αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας παράγει αποτελέσματα που είναι σημαντικά.

Πηγή:https://www.efsyn.gr

92

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση