Eπιτέλους! Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε στην Open Arms να ελλιμενιστεί

Eπιτέλους! Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε στην Open Arms να ελλιμενιστεί

Διοικητικό δικαστήριο της Περιφέρειας Λάτσιο άναψε το πράσινο φως σε ισπανικό πλοίο επιχειρήσεων διάσωσης να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναστέλλοντας την ισχύ του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Αψήφισε τις ντιρεκτίβες του ΥΠΕΣ η ιταλίδα υπουργός Άμυνας που τοποθετήθηκε στην κυβέρνηση από τα «Πέντε Αστέρια».

Διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας λαμβάνει η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία.

Διοικητικό δικαστήριο της Περιφέρειας του Λάτσιου άναψε το πράσινο φως σε ισπανικό πλοίο επιχειρήσεων διάσωσης, που μεταφέρει περίπου 150 μετανάστες, να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναστέλλοντας την ισχύ του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που το απαγόρευε. Σχεδόν ταυτόχρονα η υπουργός Άμυνας που προέρχεται από τα «Πέντε Αστέρια» διέταξε σε συνεργασία με δικαστήριο του Παλέρμο την άμεση μεταφορά σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού των 32 ανήλικων που βρίσκονται στο σκάφος διάσωσης. Παράλληλα διατάχθηκε, το πολεμικό πλοίο, να παραμείνει στην περιοχή για να προσφέρει βοήθεια αν παραστεί ανάγκη.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο της Ρώμης επισημαίνει ότι η προσφυγή του Open Arms «δεν φαίνεται να στερείται νομικής βάσεως». Υπογραμμίζεται, δε, ότι το πλοίο ξεκάθαρα βρέθηκε ενώπιον μιας «έκτακτης και σοβαρής» κατάστασης.

Επομένως, τονίζεται, πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και να λάβει «άμεση βοήθεια» για τους «διασωθέντες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Το σκάφος διάσωσης με 147 μετανάστες έχει κολλήσει στη Μεσόγειο για δύο εβδομάδες λόγω της απαγόρευσης που επέβαλε ο ακροδεξιός υπουργός.

«Κερδίσαμε την προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου στην Ιταλία εναντίον του διατάγματος για την ασφάλεια του (Ματέο) Σαλβίνι», δήλωσε ο Όσκαρ Καμπς, ο ιδρυτής της μκο Proactiva Open Arms, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι θα εμποδίσει τόσο το πλοίο της Open Arms όσο κι ένα πλοίο γαλλικής ΜΚΟ, το Ocean Viking, να μεταφέρουν στην Ιταλία περισσότερους από 500 μετανάστες, που είχαν διασώσει από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα ενώ σήμερα ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να ελεγχθούν διοικητικά τα νέα μέτρα παρέμασεις στην απόφαση που είχε λάβει.

Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, στο πρόσωπο του οποίου έχει καταθέσει πρόταση μομφής ο Σαλβίνι και θα συζητηθεί στις 20 Αυγούστου, με επιστολή του ζητά να «γίνονται σεβαστοί οι νόμοι» συντασσόμενος με την απόφαση του δικαστηρίου της Περιφέρειας του Λάτσιο.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

146

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση