Εκτός περίθαλψης χιλιάδες παιδιά και πρόσφυγες μέσω εγκυκλίου

Εκτός περίθαλψης χιλιάδες παιδιά και πρόσφυγες μέσω εγκυκλίου

Την απαγόρευση πρόσβασης στη δωρεάν περίθαλψη για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην χώρα μας από γονείς που έχουν έρθει «παράτυπα» στην Ελλάδα επιβεβαιώνει με ένα εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας, δύο μόλις ημέρες μετά την τραγωδία της Μόριας και ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την παροχή ασύλου.

Η εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας, από την πρώτη κιόλας εβδομάα της ανάληψης της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την κατάργηση της προηγούμενης εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς. Η προηγούμενη εγκύκλιος η οποία και καταργήθηκε διευκόλυνε τους μετανάστες, τους αιτούντες διεθνούς προστασίας και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να λάβουν ΑΜΚΑ. Η διαδικασία διευκόλυνε την ενσωμάτωση αυτών των κατηγοριών στην ελληνική κοινωνία καθώς τους παρείχε πρόσβαση σε μια σειρά δικαιωμάτων, όπως η υγεία, η παιδεία και η εργασία.

Με τη νέα εγκλύκλιο, παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και εκείνων που ενδέχεται να βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, δεν θα έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια εγκύκλιος προβλέπει αντίστοιχες τύχες και για «Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας». Σημειώνεται πως το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Επιπλέον εμπόδια μπαίνουν και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες προσφύγων και μεταναστών, καθώς για «Πολίτες τρίτων χωρών παράτυπα διαμένοντες που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία», προβλέπονται πλέον ως απαιτούμενα έγγραφα διαβατήριο και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο, κριτήριο που σίγουρα θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε πολίτες από χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, όπως το Πακιστάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του τέως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, στην Εφημερίδα των Συντακτών, «Με την εγκύκλιο για απόδοση ΑΜΚΑ από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνεται η εξαίρεση από τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές υποχρεώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, για παράδειγμα, στερούνται απολύτως τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και όσοι έχουν απολέσει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα».

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Οι προϋποθέσεις που θέτει αυτή η εγκύκλιος αναιρούν τα ουσιώδη στάδια της διαδικασίας για απόδοση διεθνούς προστασίας ή προσωρινής διαμονής και εν τέλει δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις εγγυήσεις για τη δημόσια υγεία που εξασφαλίζονται με την απόδοση ΑΜΚΑ, όπως οριζόταν στις σχετικές διαδικασίες της ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης».

Πηγή: https://thepressproject.gr

268

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση