Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά»: Κανένας αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά»: Κανένας αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση

Ανακοίνωση

Προς: Όλους τους συναδέλφους- μέλη μας, συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ

Η μαχόμενη εκπαίδευση παλεύει ενάντια στην αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευτική πολιτική

Κανένας αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση.Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» στεκόμαστε απέναντι στην αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση  συνεχίζοντας ακόμα πιο κυνικά την απαράδεκτη πολιτική των κλειστών συνόρων και των στρατόπεδων συγκέντρωσης  που εφάρμοσε η προηγούμενη, υλοποιώντας την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Μια πολιτική που, σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές διακηρύξεις, επιχειρεί να κάνει το βίο αβίωτο στους μετανάστες και μετανάστριες που φτάνουν στη χώρα, όταν δεν καίγονται ζωντανοί-ες σε κολαστήρια όπως της Μόριας, όταν δεν τους στέλνει πίσω στις εστίες πολέμου ή δεν θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο.

Ως εκπαιδευτικοί της μαχόμενης εκπαίδευσης, που παλεύουμε για το ανοιχτό σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, δώσαμε μάχη απέναντι στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές αλλά και το δηλητήριο της Χ.Α. και  υποδεχθήκαμε  από την πρώτη στιγμή τα παιδιά του πολέμου στα πρωινά τμήματα σε σχολεία του συλλόγου μας. Παιδιά-θύματα της αντιπροσφυγικής-αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε και των κυβερνητικών πολιτικών, τα οποία αφού εγκλωβίστηκαν μαζί με τους γονείς τους στη χώρα μας, αναγκάζονται να ζουν στο περιθώριο των πόλεών μας, αποκλεισμένα από την κοινωνική ζωή και φυλακισμένα ουσιαστικά σε καταυλισμούς, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Απαιτήσαμε  και απαιτούμε να έρθουν όλα τα παιδιά στα σχολεία, ενάντια στην απαράδεκτη γκετοποίηση των στρατοπέδων ή απογευματινών δομών σε σχολεία, αθέατων όμως από τα υπόλοιπα παιδιά.

Kι ενώ η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, χιλιάδες παιδιά ακόμη δεν έχουν δει την πόρτα του σχολείου καθ οιονδήποτε τρόπο να ανοίγει γι αυτά. Είναι τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στα καμπ και δεν μπορούν ακόμη να φοιτήσουν στα σχολεία. Σε αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η ρατσιστική εγκύκλιος του Υπουργού Εργασίας κου Βρούτση, που αποκλείει τους πρόσφυγες από τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια, ώστε να βγάλουν ΑΔΥΜ.Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την αντιπροσφυγική, αντιμεταναστευτική και ρατσιστική πολιτική, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στο όνομα τους δόγματος «νόμος και τάξη» και των αλλαγών στις χρήσεις της γης στα χρυσοφόρα φιλέτα των κεντρικών συνοικιών, συνεχίζοντας τις κατασταλτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εκκενώσεις κτιρίων, που φιλοξένησαν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες έδωσαν ζωή στις γειτονιές του κέντρου και αποτέλεσαν εστία αλληλεγγύης και δράσης για τη συνύπαρξη των κατοίκων.

Μόνο οργή μπορεί να αισθάνεται κάθε εκπαιδευτικός, όταν πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ ξεριζώνουν οικογένειες από ό,τι αποτέλεσε την εστία τους, τη γειτονιά τους, το χώρο ένταξης και κοινωνικοποίησης των παιδιών τους, ύστερα από μια Οδύσσεια με πόλεμο, προσφυγιά και δυστυχία που συνεχίζεται. Μόνο οργή μπορεί να αισθάνεται κάθε εκπαιδευτικός όταν δεκάχρονα παιδιά, οι μαθητές μας, με κούκλες στα χέρια, φόβο και δάκρυα στα μάτια οδηγούνται χαράματα αντί για το σχολείο τους σε χώρους μακρινούς, άγνωστους στους δασκάλους τους και τους συμμαθητές τους, σε συνθήκες δυσμενέστερες, στερούμενα πλέον κάθε εκπαιδευτικής φροντίδας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεριζώνει για ακόμη μία φορά τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους από τα σχολεία της γειτονιάς που φοιτούσαν, από τους φίλους και τους συμμαθητές τους, για να τους μεταφέρει σε καμπ, όπου θα μένουν σε σκηνές, χωρίς καμία πρόνοια για μεταφορά τους σε άλλο σχολικό περιβάλλον. Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «η Αθηνά» ενώνουμε τη φωνή μας με γονείς και δασκάλους στα σχολεία της αλληλεγγύης που δίνουν αγώνα για να είναι τα σχολεία μας μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, σε όσες και όσους αντιστέκονται στις ρατσιστικές πολιτικές και την αντιπροσφυγική υστερία. Ζητάμε να γυρίσουν πίσω οι μαθητές μας, τα προσφυγόπουλα, στα σχολεία από τα οποία απομακρύνθηκαν!

Είναι απόλυτα φανερό πως η συμφωνία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 20/03/2016, που τηρούν με ευλάβεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βάζει οριστική ταφόπλακα σε ό,τι περιγράφει ο όρος «δικαιώματα προσφύγων», κουρελιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης και τα προβλεπόμενα για τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Όμως, για τους εργαζόμενους και το λαό μας εχθρός είναι οι νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, όσοι τους ξεκινούν ή συστρατεύονται μαζί τους και όχι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Παλεύουμε ενάντια σε όλους αυτούς που σπέρνουν το θάνατο και προκαλούν τον ξεριζωμό ολόκληρων λαών, που σήμερα θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την επέμβαση της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές στη Β. Συρία. Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας, που προκαλούν στις χώρες τους οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι σφαγές και οι συνεχιζόμενες πολεμικές επεμβάσεις της Δύσης.

Υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες  και τα δικαιώματά τους:

  • Την ώρα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις αποφασίζουν να κλείσει τα σύνορά της και να φυλακίσει τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι να τους ξαναστείλει πίσω, εμείς οι εκπαιδευτικοί απαιτούμε ελεύθερη διέλευση των προσφύγων, ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ταυτόχρονα στη χώρα μας να έχουν ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στην σίτιση και στη στέγαση, παροχή ασύλου και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Τα παιδιά των προσφύγων να αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στα πρωινά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας να έχουν ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Απαιτούμε την εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών οπουδήποτε κι αν διαμένουν (σπίτια, στρατόπεδα κ.λπ.) στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στα πρωινά τμήματα μαζί με τα άλλα παιδιά καθώς και την εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς,  χωρίς προϋποθέσεις.
  • Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να παρέχεται μέσα στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, με συνθήκες συνεκπαίδευσης και όχι σε χώρους «εκπαίδευσης»- γκέτο, μακριά από τα δημόσια σχολεία ούτε μέσα σε αυτά αλλά εκτός της κανονικής τους λειτουργίας
  • Να υπάρξει πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά και ισοκατανομή τους στα όμορα σχολεία των δομών «φιλοξενίας». Ίδρυση ολιγομελών Τάξεων Υποδοχής -εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας και τμημάτων για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Δωρεάν σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
  • Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών αλλά και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών για τη μόρφωση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, το ανοιχτό σχολείο για όλα τα παιδιά και αντιστεκόμαστε σε όλα τα ρατσιστικά, αντιπροσφυγικά και αντικοινωνικά πογκρόμ που εξαπολύει η κυβέρνηση κι οι πολιτικές της σύγχρονης βαρβαρότητας.

Πηγή: alfavita.gr

90

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση