«Ο ρατσισμός; Χειρότερος από τον ιό»

«Ο ρατσισμός; Χειρότερος από τον ιό»

Σπύρος Τσάμης

Ιδιαίτερη συντροφιά, αλήθεια, αυτή που ζήσαμε. Η Γιαπωνέζα Ναόμι Οσάκα κατέκτησε το αμερικανικό Οπεν, αυτοσκοπός για κάθε φιλόδοξο παίκτη του τένις αλλά η αγωνιστική επιτυχία της ήταν μόνο το αγωνιστικό προφανές και όχι η ουσία.

Πεδίο «διαμαρτυρίας-απαίτησης» σύμφωνα με τον δικό της προσδιορισμό. χρησίμευσε η νίκη της 23χρονης Γιαπωνέζας (και πολιτογραφημένης Αμερικανίδας), συνολικά η παρουσία της στην ίδια διοργάνωση. Το αποτέλεσμα; 2-1 σετ (1-6, 6-3, 6-3) με αντίπαλο την 31χρονη Βικτόρια Αζαρένκα. Σε όλα τα παιχνίδια της ώς την τελική νίκη, η Οσάκα φορούσε μάσκα όπου είχε αναγραφεί τα όνομα ενός θύματος του έσχατου κύματος ρατσιστικού μίσους στις ΗΠΑ.

Επτά παιχνίδια, επτά διαφορετικές μάσκες με ισάριθμα ονόματα θυμάτων, ουσιαστικά μηνύματα ανάγκης να ηττηθεί το κακό. Μπήκαμε στο επιτελείο της (σ.σ. περί αυτού πρόκειται) στο Μπέβερλι Χίλς, μέλη του κύκλου της, με αθλητική ιδιότητα ή, απλή φιλική σχέση μαζί της, θαρρείς συνεννοημένοι μεταξύ τους, αρχικά, με τα ίδια ή, διαφορετικά λόγια, μας ρώτησαν «ποια είναι η αίσθηση στην Ελλάδα από το κύμα ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ;» και αν «υπάρχουν ανάλογου περιεχομένου εκδηλώσεις στην χώρα σας;». Απαντήσαμε καταφατικά επειδή, από την ημέρα θανάτου του Φλόιντ, ήδη, αλήθεια, υπάρχει υγιής, αντιρατσιστική απάντηση στη χώρα μας.

Αποκρύψαμε βέβαια την ενόχλησή μας από την εγχώρια απουσία ευρύτερης, επισημοποιημένης αντίδρασης, δεν είπαμε πως ο ρατσισμός έχει, στην Ελλάδα, τις δικές του βαθιές ρίζες και πως, άμεσα η έμμεσα πλην σαφώς, στηρίζεται ακόμη και από επίσημα χείλη σε πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.

Πιο σωστά, δεν… χρειάστηκε να το πούμε επειδή η γνώση τους «για την ύπαρξη ναζιστικού φορέα στο ελληνικό Κοινοβούλιο που πλέον πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης» και «άλλων φορέων-οργανώσεων που επιμένουν δυναμικά στον ρατσισμό και στην χώρα σας», λόγια που λάβαμε από τον Σάμι Μπερν και τη Γιαπωνέζα φίλη της Νόρα Σίντο, έκαναν περιττές τις δικές μας διευκρινίσεις.

Η ίδια η Ναόμι Οσάκα; Ευχαρίστησε για την επικοινωνία από την Ελλάδα. Αρκέστηκε στον, καίριο αλήθεια, χαρακτηρισμό που ήδη διαβάσατε στον πρόλογο για την, εκ μέρους της μέσω της αποτύπωσης ονομάτων στις μάσκες, ιδιαίτερης αναφοράς στον νεότερο κύκλο μίσους που έχει ανοίξει. Αμέσως μετά μας παρέπεμψε «για να ακούσετε ουσιαστικά λόγια» σε κάποιον από τους συγγενείς θυμάτων του ρατσιστικού μένους.

Είναι αλήθεια πως η ίδια ό,τι είχε να πει στην ίδια χρονική συγκυρία ίσως το εξάντλησε με τη χαρακτηριστική, λοιπόν, παρουσία της εντός γηπέδου. Ακολουθήσαμε την προτροπή της, φρόντισε μάλιστα να μεσιτεύσει για την επαφή με τον ξάδελφο του Τρέιβον Μάρτιν. Πρόκειται για έναν από τους στόχους του ρατσιστικού παραληρήματος, τη μάσκα με το δικό του όνομα η Ναόμι Οσάκα την φόρεσε στο παιχνίδι για τον τέταρτο γύρο της διοργάνωσης, καθ’ οδόν προς τον τελικό.

Ο 40χρονος Αλ Σμέρφι, συγγενής πρώτου βαθμού με τον Μάρτιν, είναι σημαντικό για την αξιοπιστία του ισχυρισμού του, πως δεν περιορίστηκε στην εύλογη «ανάγκη να πολεμηθεί με συντονισμένη κοινωνική προσπάθεια η ήττα του ρατσισμού» όπως είπε. Κορύφωση της αναφοράς του προς την «Εφ.Συν.» ήταν το άκρως ενθαρρυντικό μήνυμα:

«Η διαμαρτυρία, η απαίτηση για ήττα του ρατσισμού, όπως κι αν αυτή εκφράζεται τους τελευταίους μήνες της ωμής βίας εναντίον των μαύρων, διακρίνω με ικανοποίηση πως έχει ανταπόκριση ακόμη και άλλοτε αδιάφορους, ίσως αδιάλλακτους πολίτες. “Είσαι θύτης και θύμα εσύ ο ρατσιστής, κατάλαβέ το” είναι μια από τις κορόνες διαμαρτυρίας που ακούστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον προηγούμενο μήνα. Τέτοιες λέξεις-νοήματα ήδη έχουν ανταπόκριση. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος, ας ελπίσουμε να συνεχιστεί με άλλες ηθικές, πιο ενθαρρυντικές, προϋποθέσεις στη συνέχεια».

«Νέες ηθικές προϋποθέσεις», τι σημαντική διατύπωση αλήθεια. Τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλους, ανάμεσά τους και ο Ελληνοαμερικανός έμπορος Τζορτζ Κρικέτης (φίλος στενού συνεργάτη της Οσάκα), η συζήτηση μαζί τους επικεντρώθηκε στους τρόπους δημιουργίας, στερέωσης των ίδιων ηθικών προϋποθέσεων. Προς «τον δημοσιογράφο από τη Ελλάδα» ηλεκτρονικό μήνυμα («θαυμάζουμε τη Ναόμι και το θάρρος της, ενώνουμε την φωνή μας με τη δική της!») –μας– έστειλε παιδική φίλη τής Οσάκα από την Ιαπωνία.

Εκτός των άλλων μοιραστήκαμε με τους συνομιλητές περσινή δήλωση του Ρομέλου Λουκάκου στην «Εφ.Συν.»: «Αλήθεια, σκεφθείτε τι παιδιά μεγαλώνουν οι ρατσιστές στα σπίτια τους». Tαιριάζει αρμονικά με τις λέξεις-τομές, μάθαμε πως τις απηύθυνε στην Οσάκα μαύρος Αμερικανός καθηγητής, μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου: «Ο ρατσισμός προϋπήρχε του κορονοϊού και θα υπάρχει μετά από αυτόν, ο ρατσισμός είναι πιο ανθεκτικός, χειρότερος από αυτόν!». Του έγνευψε συγκαταβατικά.

Πηγή:efsyn.gr

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση