«Είναι πρόσφυγες οι Αφγανοί; Έχουν πόλεμο;»: Να σας πω μια ιστορία…

«Είναι πρόσφυγες οι Αφγανοί; Έχουν πόλεμο;»: Να σας πω μια ιστορία…

«Οι ιστορίες τους είναι τόσο οδυνηρές όσο και τα τραύματά τους. Από τους 52 τραυματίες πολέμου που δεχτήκαμε την τελευταία εβδομάδα, δύο γυναίκες μού ζήτησαν να μοιραστώ την ιστορία τους».

Στο επαρχιακό νοσοκομείο Boost που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, η Μαριάννα Κορτέσι, είναι συντονίστρια του νοσηλευτικού προσωπικού. Εκτός όμως από τον ιατρικό της ρόλο γίνεται και η φωνή των ασθενών της.

«Καθόμουν με τη Σάφια σήμερα το πρωί. Δείχνει δυνατή και αποφασιστική. Ξέρω, όμως, ότι ο πόνος και το σημάδι στην κοιλιά της θα της θυμίζει πάντα το μωρό που έχασε και που ήθελε τόσο πολύ να αποκτήσει.

Η Σάφια ήταν επτά μηνών έγκυος και είχε χρειαστεί να περιμένει τέσσερα χρόνια για τη στιγμή που θα έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Ήταν τόσο χαρούμενη για την εγκυμοσύνη της και από τη στιγμή που το έμαθε η  οικογένειά της την πρόσεχε πολύ.  Όλοι ανυπομονούσαν να έρθει η ώρα του τοκετού. Και τώρα είχε φτάσει τόσο κοντά.

Την Κυριακή, η Σάφια κουβέντιαζε έξω από το σπίτι της. Ο καιρός έχει αλλάξει στο Αφγανιστάν. Είναι λίγο πιο δροσερά τώρα. Από την προηγούμενη μέρα, οι άνθρωποι στο χωριό άκουγαν τους ήχους από τις συγκρούσεις να πλησιάζουν. Εκείνη ειδικά την ημέρα ίσως ακούγονταν πολύ κοντά.

Η Σάφια ξαφνικά ένιωσε έναν πόνο. Μια αδέσποτη σφαίρα είχε διαπεράσει εκείνη και το μωρό της. Έπρεπε να μεταφερθούν αμέσως στο νοσοκομείο πριν να είναι πολύ αργά. Όμως, αυτό δεν είναι εύκολο εδώ, στην περιοχή Lashkar Gah. Εξαιτίας των συγκρούσεων η οικογένεια έπρεπε να ακολουθήσει μια διαφορετική και μακρύτερη διαδρομή για να φτάσει στο κεντρικό νοσοκομείο τραύματος.

Αφού ταξίδεψε για ώρες, έφτασε στην πρωτοβάθμια μονάδα υγείας και παραπέμφθηκε στο επαρχιακό νοσοκομείο Boost που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Υποβλήθηκε σε καισαρική τομή. Η Σάφια είναι καλά και η κατάστασή της είναι σταθερή, αλλά το παιδί της χάθηκε.

Τη Δευτέρα, η οικογένεια επέστρεψε στο χωριό για να θάψει το μωρό. Η Σάφια παρέμεινε μαζί μας στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Η θλίψη της με καταρρακώνει.

Στον γυναικείο χειρουργικό θάλαμο, σήμερα το πρωί άκουσα και την ιστορία της Ζίνα. Όση ώρα μιλούσαμε κοιτούσα το τραύμα στο στήθος της που είναι δεμένο με επίδεσμο στο σημείο όπου δέχτηκε μια αδέσποτη σφαίρα. Η σφαίρα πέρασε ξυστά από το 8 μηνών μωρό της το οποίο εκείνη την ώρα θήλαζε. Προκειμένου η Ζίνα να αναζητήσει φροντίδα, έπρεπε να αφήσει το μωρό στο σπίτι με το άλλο της παιδί, το οποίο είναι μεν μεγαλύτερο αλλά όχι τόσο ώστε να φροντίζει ένα άλλο παιδί. Το σκέφτομαι αυτό το παιδάκι,  είναι μόνο του στο σπίτι για να προσέχει ένα μωρό, ενώ η μητέρα του βρίσκεται στο νοσοκομείο για ένα τραύμα από πυροβολισμό.

Καθώς σηκώθηκα, με ρώτησε: «Πότε μπορώ να πάω σπίτι; Πρέπει να θηλάσω το μωρό μου»

*Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για λόγους προστασίας των ασθενών.

 

Πηγή:tvxs.gr

 

57

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση