Το Μπαγκλαντές άνοιξε το πρώτο του ισλαμικό σχολείο για τρανς μουσουλμάνους

Το Μπαγκλαντές άνοιξε το πρώτο του ισλαμικό σχολείο για τρανς μουσουλμάνους

Το Μπαγκλαντές άνοιξε το πρώτο του ισλαμικό σχολείο για τρανς μουσουλμάνους την Παρασκευή, με τους κληρικούς να το ονομάζουν ένα πρώτο βήμα για την ένταξη τους στην κοινωνία. Στο Μπαγκλαντές ζουν 1,5 εκατομμύρια τρανς.

Η κοινότητα των ΛΟΑΤ αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακρίσεις στη χώρα της Νότιας Ασίας, αφού υπάρχει νόμος, ο οποίος βέβαια σπάνια εφαρμόζεται,  που τιμωρεί το ομοφυλόφιλο σεξ με φυλάκιση.

Όμως, περίπου 50 τρανς μαθήτριες διάβασαν την Παρασκευή Κοράνι για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της Ισλαμικής Τρίτης Σχολής Φύλων, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

«Έχω εντυπωσιαστεί», δήλωσε η Σακίλα Άχτερ, 33χρονη φοιτήτρια.

«Είμαστε ευγνώμονες στους κληρικούς για αυτήν την όμορφη κίνηση.»

Ο Akhter γεννήθηκε κορίτσι και ήθελε πάντα να γίνει γιατρός ή δικηγόρος, αλλά αυτές οι φιλοδοξίες αποκόπηκαν όταν έφυγε από το σπίτι ενώ ήταν ακόμη παιδί για να συμμετάσχει σε μια τρανς κοινότητα.

«Είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τζαμί», δήλωσε ο Akhter. «Δεν μπορούμε καν να αναμιχθούμε με άλλα μέλη της κοινωνίας.»

Μια ομάδα κληρικών με επικεφαλής τον Abdur Rahman Azad μετέτρεψε τον τελευταίο όροφο ενός τριώροφου κτηρίου σε σχολείο με χρηματοδότηση από μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση.

Η ομάδα του Azad είχε ήδη ξεκινήσει μαθήματα Κορανίου σε επτά ομάδες τρανς στη Ντάκα και είπε ότι  το σχολείο μεγάλωσε λόγω της ανάγκης για μόνιμη βάση για την κοινότητα.

Έως 150 μαθητές – σχεδόν όλοι ενήλικες – θα κάνουν μαθήματα παρόμοια με αυτά ενός παραδοσιακού σχολείου όπου το Κοράνι διδάσκεται μαζί με την ισλαμική φιλοσοφία, τη Βεγγάλη, τα Αγγλικά, τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες.

Ο Azad είπε ότι οι τρανς, γνωστοί ως Χέτζρα στο Μπαγκλαντές, υπέφεραν πάρα πολύ.

«Για πολύ καιρό ζουν μια άθλια ζωή. Δεν μπορούν να πάνε σε σχολεία ή τζαμιά. Έχουν πέσει θύματα διακρίσεων. Εμείς, η κοινωνία και το κράτος ευθυνόμαστε γι ‘αυτό», είπε.

«Θέλουμε να τερματίσουμε αυτήν τη διάκριση. Ο Αλλάχ δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων. Το Ισλάμ αντιμετωπίζει τον καθένα ως άνθρωπο. Οι τρανς πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα όπως κάθε άλλος άνθρωπος».

Το 2015 Ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου έναν κορυφαίο ακτιβιστή ομοφυλοφίλων και συντάκτη ενός περιοδικού LGBT, ενώ άλλοι εξέχοντες ομοφυλόφιλοι έχουν έκτοτε εγκαταλείψει τη χώρα.

Έχουν γίνει όμως βήματα προς τα εμπρός για την κοινότητα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα επέτρεψε από το 2013 στους τρανς να αναγνωριστούν ως ξεχωριστό φύλο.

Πέρσι τους επετράπη να εγγραφούν για να ψηφίσουν ως τρίτο φύλο και θα καταγραφούν σε απογραφή που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα των 168 εκατομμυρίων.

Πηγή: https://www.france24.com

592

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση