Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Πολυτεχνείο και απαιτούν διερεύνηση

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Πολυτεχνείο και απαιτούν διερεύνηση

Στο περιστατικό προσαγωγής του δημοσιογράφου του «Documento» Αντώνη Ρηγόπουλο αναφέρθηκε σε ανάρτηση της η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλοντας το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας που έλαβε χώρα τη μέρα της επετείου του Πολυτεχνείου. Σημειώνεται ότι την Τρίτη καταγράφτηκε πλήθος καταγγελιών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ σχετικά με περιστατικά φίμωσης του Τύπου και αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Στο περιστατικό προσαγωγής του δημοσιογράφου του «Documento» Αντώνη Ρηγόπουλο αναφέρθηκε σε ανάρτηση της η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλοντας το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας που έλαβε χώρα τη μέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, προσήχθη ο δημοσιογράφος του «Documento» Αντώνης Ρηγόπουλος, ενώ μετέδιδε τα γεγονότα στο κέντρο για λογαριασμό του documentonews.gr και για το «Κουτί της Πανδώρας». Οι αστυνομικοί που τον προσήγαγαν τον μετέφεραν στα κεντρικά της τροχαίας, όπου εν μέσω ιδιαίτερα προκλητικής συμπεριφοράς, του έκοψαν πρόστιμο, επειδή φορούσε αντιασφυξιογόνα και όχι χειρουργική ή υφασμάτινη μάσκα, ενώ είχε γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών και το να εργαστεί ένας δημοσιογράφος σε τέτοιες συνθήκες ήταν πρακτικά αδύνατον χωρίς αντιασφυξιογόνα μάσκα. Υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιογράφος έφερε μαζί του τόσο τη βεβαίωση εργοδότη όσο και τη δημοσιογραφική ταυτότητα. Εν τέλει αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό έγγραφο του προστίμου και αφέθηκε ελεύθερος.

«Ελλάδα: Καθώς κάλυπτε την διαδήλωση στην Αθήνα για την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1973, ο Αντώνης Ρηγόπουλος του Documentonews, έγινε θύμα αστυνομικής βίας και κράτησης, επειδή φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα αντί για χειρουργική. Συγκλονισμένη, η RSF International ζητά έρευνα για την παραβίαση της ελευθερίας του τύπου» αναφέρει η ανάρτηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Μάλιστα, η RSF, συνδέει αυτή την ανάρτηση με την εκτενή αναφορά που είχε κάνει πέρσι την ίδια ημέρα όταν ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός, που πλέον είναι και εκείνος δημοσιογράφος στο Documento, είχε δεχτεί αστυνομική βία στα Εξάρχεια.

Μάλιστα, σχολιάζει η RSF: «Η Αστυνομία πρέπει να δεχτεί ξεκάθαρες οδηγίες να σέβεται τους δημοσιογράφους που απλώς κάνουν τη δουλειά τους καλύπτοντας επεισόδια: Κάθε χρόνο δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα επίθεσης κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!»

Σημειώνεται ότι την Τρίτη καταγράφτηκε πλήθος καταγγελιών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ σχετικά με περιστατικά φίμωσης του Τύπου και αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Μάλιστα, την έντονη διαμαρτυρία του για τον προπηλακισμό και τη σωματική βία από αστυνομικές δυνάμεις εναντίον του δημοσιογράφου, Αντώνη Ρηγόπουλου της εφημερίδας «Documento», εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Όπως τονίζεται «αστυνομικοί απευθύνθηκαν στον συνάδελφο με απειλητικό και υβριστικό τρόπο, ανοίκειο για όργανα της Πολιτείας, τον έσπρωξαν επανειλημμένως και αρνήθηκαν να δουν την δημοσιογραφική του ταυτότητα, ενώ παρακράτησαν την αστυνομική του ταυτότητα για περίπου μισή ώρα, παρά το ότι έκανε απλώς τη δουλειά του και συμμορφώθηκε με τις οδηγίες να μην προχωρήσει και να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση.»

 

 

 

Πηγή:thepressproject.gr

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση