Βρετανία: Εντολές μη ανάνηψης για ασθενείς Covid με μαθησιακές δυσκολίες

Βρετανία: Εντολές μη ανάνηψης για ασθενείς Covid με μαθησιακές δυσκολίες

Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία μετά τις αποκαλύψεις φιλανθρωπικής οργάνωσης για φρικτές διακρίσεις κατά ασθενών με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπη με εντολές μη ανάνηψης κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταγγέλλει η Mencap, παρά την γενική κατακραυγή αντίστοιχων πρακτικών κατά το πρώτο κύμα.

Η οργάνωση αναφέρει ότι έχει λάβει καταγγελίες τον Ιανουάριο από ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες που τους ενημέρωσαν ότι δεν θα γίνουν προσπάθειες ανάνηψής τους σε περίπτωση που νοσήσουν από την Covid-19.

Η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας ανέφερε τον Δεκέμβριο πως οι παράτυπες εντολές να μην πραγματοποιείται Καρδιοπνευμονική ανάνηψη είχαν ενδεχομένως προκαλέσει πέρυσι θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε ασθενείς που είναι αρκετά ευπαθείς ώστε να βοηθηθούν από τεχνητή αναπνοή, όμως η Mencap καταγγέλλει ότι υπήρξαν διακρίσεις κατά ανθρώπων με μαθησιακές δυσκολίες. Η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας θα δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη έκθεσή της τις επόμενες εβδομάδες.

Η αποκάλυψη έρχεται σε μια περίοδο που οργανώσεις αυξάνουν την πίεση προς υπουργούς να επανεξετάσουν την απόφαση να μην δώσουν προτεραιότητα σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες για εμβολιασμό. Σημειώνεται ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία πως οι άνθρωποι ακόμη και με ήπια νοητική στέρηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κορονοϊό.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες όπως το σύνδρομο Down ήταν μια από τις ομάδες στις οποίες η Επιτροπή Εμβολιασμού της Βρετανίας υποσχέθηκε συμμετοχή στον εμβολιασμό από αύριο, αρκετοί από αυτούς κατηγοριοποιήθηκαν σε πιο χαμηλές βαθμίδες ατόμων που χρήζουν ανάγκη και, για τον λόγο αυτό, ακόμη περιμένουν.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έδειξαν ότι στις πέντε εβδομάδες του τρίτου lockdown καταγράφηκε το 65% των θανάτων σε ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ήταν στο 39%.

Οι νεότεροι άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες (από 18-34 ετών) έχουν 30 φορές μεγαλύτερες πιθανότητας να πεθάνουν από Covid από άλλους συνομήλικούς τους.

Η Εντέλ Χάρις, επικεφαλής της Mencap δήλωσε «κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες έχουν αντιμετωπίσει σοκαριστικές διακρίσεις και εμπόδια στην πρόσβαση σε φροντίδα με ενημερώσεις για διαδικασίες μη ανάνηψης να μπαίνουν στους φακέλους ασθενείς τους και περικοπές στα προγράμματα φροντίδας. Είναι απαράδεκτο σε μια ομάδα που έχει χτυπηθεί τόσο βαριά από την πανδημία και, ακόμη και πριν τον κορονοϊό, είχε μέσο όρο θανάτου 20 χρόνια μικρότερο από τον γενικό πληθυσμό, τα μέλη της να αισθάνονται τόσο αποκλεισμένα και τρομαγμένα. Η κυβέρνηση και η επιτροπή εμβολιασμών πρέπει να δράσει άμεσα για να σωθούν οι ζωές ορισμένων από τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας».

Μια ανάλυση της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι έξι στους δέκα θανάτους από Covid είναι άνθρωποι με αναπηρίες.

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας σχετίζεται με τους συνεχώς αυξανόμενους θανάτους σε δομές φιλοξενίας. Έδωσα προτεραιότητα σε τροφίμους οίκων ευγηρίας για τον εμβολιασμό και όχι σε εκείνους που βρίσκονται σε αντίστοιχες δομές εξαιτίας άλλων παραγόντων» αναφέρει η δρ. Κέρι Μισέλ Λοτζ προσθέτοντας ότι «ξέχασαν εντελώς τους ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση αστόχησε ή απλά αδιαφόρησε».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

847

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση