Επικίνδυνες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο

Επικίνδυνες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο

Το οικογενειακό δίκαιο της χώρας, που είχε συμβάλει σημαντικά στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και κυρίως των μητέρων, οι οποίες μέσα στα εκρηκτικά αδιέξοδα μιας οικογενειακής σχέσης αναλάμβαναν την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους, ετοιμάζεται να υποστεί μια αληθινή κακοποίηση στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Αφημένο στα χέρια ενός υπουργού που φοβάται τον διάλογο με όσους αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια, ανατρέπεται τώρα με μέτρα που προωθούν συγκεκριμένες ομάδες οι οποίες εμπνέονται από «κινήματα» αγανακτισμένων πατεράδων. Τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί στη Βουλή άλλος ένας αδιέξοδος διάλογος, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να αφοπλίσει την προστασία της πολιτείας σε συζύγους και παιδιά που υπήρξαν θύματα ακόμα και σκληρής ενδοοικογενειακής βίας.

Από τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο Τσιάρα γίνονται φανερές η αγωνία των μητέρων που έχουν αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών τους, των γονιών που δεν έχουν ευχέρεια να υποστούν νέες πολυέξοδες ρυθμίσεις, των θυμωμένων πατεράδων που πιστεύουν ότι άδικα στερούνται τη φροντίδα των παιδιών τους, αλλά δυστυχώς και η συντονισμένη «επίθεση» ομάδας πατεράδων με υβριστικά σχόλια γεμάτα μισογυνισμό και μίσος για όσους υπερασπίζονται τα θύματα της πατριαρχίας, της βίας και της εξουσίας των ισχυρών.

Χωρίς οικογενειακά δικαστήρια, χωρίς δομές κατάλληλες για να διατυπώσουν παιδιά και γυναίκες θύματα τη δική τους αλήθεια, με τις νέες διατάξεις ακόμα και ο φυσικός δικαστής που θα καλείται να κρίνει μια εκρηκτική οικογενειακή διαμάχη θα περιορίζεται από τα όρια που βάζει το νομοσχέδιο Τσιάρα.

Αγνοήθηκαν οι επιστημονικές παρεμβάσεις και προτροπές, οι θεσμικοί φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ισότητας, οι διεθνείς συμβάσεις που υποδεικνύουν ως πρώτιστο καθήκον της πολιτείας να προστατεύει και να φροντίζει τα θύματα κακοποίησης.

Αγνοήθηκε ακόμα και το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συστήσει η ίδια η κυβέρνηση. Στο όνομα πραγματικών αναγκών να υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον οικογενειακό δίκαιο με τρόπο που να μην αποκλείονται από την ανατροφή παιδιών σύζυγοι/σύντροφοι που θέλουν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, ανεξάρτητα από τη διένεξη που οδήγησε στον χωρισμό, ανατρέπεται ολόκληρη η φιλοσοφία του νομικού πλαισίου, χωρίς το παραμικρό μέτρο ενίσχυσης των δομών που θα αναδεικνύουν με ολοκληρωμένο τρόπο την αληθινή εικόνα.

Ολα αυτά όταν στην Ελλάδα η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική κακοποίηση είναι από τα συχνότερα συμβάντα στις καταγραφές ανάλογων ποινικών αδικημάτων.

Πηγή: efsyn.gr

28

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση