Nέο «Όχι» των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Nέο «Όχι» των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

O ισραηλινός στρατός και οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν τις επιθέσεις τη νύχτα αλλά τα πυρά σταμάτησαν για αρκετές ώρες τις πρώτες ώρες της ημέρας, αφού ο Τζο Μπάιντεν απεύθυνε έκκληση για «σημαντική αποκλιμάκωση», την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε δηλώνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.


Ωστόσο, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να «προστατεύει» το Ισραήλ, αφού είπε «όχι» σε σχέδιο απόφασης που διένειμε η Γαλλία στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αποστολή των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία.

Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

Τι υποστηρίζουν ΗΠΑ και Γαλλία


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε την ελπίδα για ψηφοφορία στο Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτείται να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της την Τρίτη πως μια «δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή» από το ΣΑ δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής απάντησε σε ερώτηση για τη γαλλική πρωτοβουλία πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει.

«Έχουμε πει με σαφήνεια και συνέπεια ότι επικεντρωνόμαστε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία και δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι θα υπονόμευαν τις προσπάθειες να υπάρξει αποκλιμάκωση» υποστήριξε.

Γάλλοι διπλωμάτες, που εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του ΣΑ, πιστεύουν ότι εάν καρποφορήσει να αυξήσει την πίεση στα μέρη.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θεωρούμε ότι η ενωμένη, ισχυρή φωνή του Συμβουλίου έχει βάρος, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και σε άλλες ένοπλες συρράξεις», εξήγησε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Ξεπερνούν τους 220 οι νεκροί


Την ώρα, λοιπόν, που συνεχίζονται οι προσπάθειες διεθνούς πίεσης, οι δύο πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι δεν επετεύχθη ανακωχή, με τις εχθροπραξίες να βρίσκονται στην 11 μέρα και το συνολικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων να ανέρχεται σε 227 εκ των οποίων 100 γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων βρίσκονται ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους.

Χθες βράδυ ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωνε πάντως ότι αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας να καταλήξουν «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» σε συμφωνία για εκεχειρία «βάσει αμοιβαίας συμφωνίας».

«Πιστεύω ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός θα πετύχουν», ανέφερε ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρτζούκ σε συνέντευξη του στο λιβανέζικο κανάλι δίκτυο al-Mayadeen.

Από την πλευρά του Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες από 100 αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα με δύο από αυτές να καταστρέφουν δύο σπίτια στο νότο. Σύμφωνα με ιατρική υπηρεσία του Ισραήλ, στα εδάφη του σκοτώθηκαν 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία και δύο παιδιά.

Παλαιστίνιοι μαχητές απάντησαν ξανά με ρουκέτες εναντίον στόχων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος υποστηρίζει πως συνολικά περίπου 4.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί προς το έδαφός του.


 

Πηγή: efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση