Κλειστά αυτιά στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης

Κλειστά αυτιά στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης

Αντώνης Τελόπουλος

Η καταγγελία για υψηλόβαθμο στέλεχος της εκπαίδευσης στην περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης σέρνεται από γραφείο σε γραφείο και από διαδικασία σε διαδικασία, ενώ ο υπόδικος παραμένει στη θέση του.


Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, με τις αρμόδιες αρχές να δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις εγκληματική αδιαφορία για τη διερεύνησή τους. Χαρακτηριστική περίπτωση η καταγγελία για υψηλόβαθμο στέλεχος της εκπαίδευσης στην περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, αναφορά για σεξουαλική παρενόχληση.

Η υπόθεση, που έχει περιέλθει σε γνώση της «Εφ.Συν.», σέρνεται από γραφείο σε γραφείο και από διαδικασία σε διαδικασία, ενώ ο υπόδικος παραμένει στη θέση του. Η καταγγελία έχει εδώ και έξι μήνες γνωστοποιηθεί στην υπουργό Παιδείας, η οποία διέταξε έρευνα, και στο ιδιαίτερο πρωθυπουργικό γραφείο από τον σύζυγο της καταγγέλλουσας.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η καταγγέλλουσα επιστρέφοντας από αναρρωτική άδεια έπειτα από σοβαρή ασθένεια αντιλήφθηκε μια υπερβολικά «τρυφερή» αντιμετώπιση από τον διευθυντή, με αγκαλιάσματα, χειροφιλήματα κ.ά. Καθώς περνούσαν οι μέρες προσπαθούσε να αποφεύγει την προσωπική επαφή μαζί του καθώς αισθανόταν εξαιρετικά άβολα, δικαιολογούσε ωστόσο τη στάση του γνωρίζοντας ότι είναι ένα ιδιαίτερα διαχυτικό άτομο που συμπεριφέρεται παρόμοια σε πολλές εργαζόμενες στην υπηρεσία.

Στη συνέχεια όμως ακολούθησαν σχόλια για την προσωπική της ζωή, ρωτώντας την κάποιες φορές για ιδιαίτερες στιγμές με τον σύζυγό της ή δίνοντάς της συμβουλές «χαλάρωσης» από το άγχος, φέρνοντάς την σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου 2016 και ενώ εργαζόταν στον προσωπικό της υπολογιστή εισήλθε στο γραφείο της, έσκυψε πάνω από τον ώμο της και τη φίλησε στον λαιμό. Ακαριαία η γυναίκα τον έσπρωξε και επέστρεψε στο σπίτι έντρομη και σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Εναν μήνα αργότερα, με τρόπο που διατηρούσε την ανωνυμία της, η γυναίκα ενημέρωσε τον τότε περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ο οποίος επικοινώνησε με τον καταγγελλόμενο και όντως η στάση του έγινε πιο προσεκτική. Από τον Νοέμβριο του 2019 όμως η στάση του καταγγελλόμενου άλλαξε άρδην: ασκούσε στη γυναίκα ψυχολογική βία και εξουσιαστική συμπεριφορά ως αντεκδίκηση, ενώ η υπηρεσιακή του συμπεριφορά αποτελεί χαρακτηριστική ψυχολογικού χειρισμού και ηθικής παρενόχλησης.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασκηθεί, σύμφωνα με την καταγγελία, δύο πειθαρχικές και μια ποινική δίωξη με τον υπόδικο να παραμένει όμως στη νευραλγική θέση που κατέχει. Το δε Μέγαρο Μαξίμου, που έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στο κίνημα του #metoo, δεν φαίνεται να δείχνει την ίδια ευαισθησία παρότι πρόκειται για δημόσιο λειτουργό του ευαίσθητου τομέα της εκπαίδευσης, αφού εδώ και έξι μήνες που έχει παραλάβει την καταγγελία δεν έχει δώσει καμία απάντηση…


 

Πηγή: efsyn.gr

51

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση