«Καραβιές» προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα

«Καραβιές» προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Κατά εκατοντάδες συρρέουν το τελευταίο διάστημα στο ιταλικό νησάκι που βρίσκεται μεταξύ Τυνησίας και Μάλτας, άνθρωποι όλων των ηλικιών από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.


Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μόνο χθες, αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα από παλιό αλιευτικό 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το σιδερένιο σκάφος, μήκους 15 μέτρων, αναχαιτίστηκε από περιπολικό της υπηρεσίας τελωνείων (Guardia di Finanza) περίπου 7 χιλιόμετρα από το νησί και οδηγήθηκε στο λιμάνι, διευκρίνισε το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ανάμεσα στους μετανάστες, που πιστεύεται πως είναι πολίτες Μαρόκου, Συρίας, Μπανγκλαντές και Αιγύπτου, είναι γυναίκες και παιδιά, ανέφερε η ίδια πηγή. Το πλεούμενο πιστεύεται πως απέπλευσε από τη Λιβύη.

Νωρίτερα χθες, είχαν φθάσει στο νησί 119 άνθρωποι με πέντε πλεούμενα.

«Έπειτα από μερικές ημέρες κακοκαιρίας, η θάλασσα είναι ήρεμη και οι αφίξεις ξανάρχισαν», εξήγησε στο ANSA  ο δήμαρχος στη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με τον Τότο Μαρτέλο, θα πρέπει να εξακριβωθούν τα στοιχεία των μεταναστών, να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προτού τεθούν σε καραντίνα, πιθανόν σήμερα.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αποπλέουν από τις ακτές της Τυνησίας και της Λιβύης, συχνά κατευθύνονται στη Λαμπεντούζα για να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε. Όμως το ταξίδι σε αυτή τη θαλάσσια οδό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το πρώτο μισό της χρονιάς, προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, υπερδιπλάσιοι από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (513). Από το 2014 ως το 2018 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι, κατά την ίδια πηγή. Ο Οργανισμός σημειώνει πως τα στοιχεία αυτά πιθανότατα είναι υποτιμημένα.


 

Πηγή: efsyn.gr

6

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση