
Στον στόχο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στη Frontex, το κύρος και η εικόνα τής οποίας έχουν τρωθεί σημαντικά τόσο στο εσωτερικό της υπηρεσίας όσο και προς τα έξω, αναφέρθηκε η νέα προσωρινή διευθύντρια Αϊγια Καλνάγια που διαδέχθηκε τον Φαμπρίς Λετζέρι, ο οποίος παραιτήθηκε για το σκάνδαλο συγκάλυψης των ελληνικών επαναπροωθήσεων. Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε χρόνο για να φανούν οι αλλαγές και επέλεξε να μη δεσμευτεί σε τίποτα συγκεκριμένο, προτιμώντας την υπεκφυγή ότι θα μιλήσει με το έργο της παρά με τα λόγια της.
Ωστόσο η πρώτη τοποθέτησή της στο Ευρωκοινοβούλιο δημιουργεί την ανησυχία πως οι όποιες αλλαγές θα είναι πυροσβεστικού χαρακτήρα παρά ουσίας και φιλοσοφίας, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάλλον ως υποχρέωση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί με τρόπο σχεδόν τεχνικό. Σημείωσε πως «οι απειλές που αντιμετωπίζουμε αλλάζουν διαρκώς», αναφερόμενη στην αύξηση της βίας, τη χρήση των μεταναστών σαν όπλο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και υπογράμμισε: «Εχουμε μία εντολή και δεν έχει αλλάξει τίποτα στην εντολή μας αυτή, πολύ απλά πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς να επιλέγουμε τι μας βολεύει και τι όχι».
Την έντονη ανησυχία της για την τοποθέτηση της κ. Καλνάγια εξέφρασε η ευρωβουλευτίνα της Αριστεράς Κορνίλια Ερνστ, σημειώνοντας ότι απέφυγε να μιλήσει για τα ζητήματα που ανησυχούν το Ευρωκοινοβούλιο, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων στα σύνορα που συνεχίζεται. Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ και της Αριστεράς Κλερ Ντέιλι έθεσαν θέμα απόσυρσης της Frontex από την Ελλάδα, καθώς το καταστατικό της προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να εμπλέκεται σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η κ. Καλνάγια σημείωσε πως προτιμά αντί της απόσυρσης τον διάλογο με τα κράτη-μέλη και επισήμανε ότι «τους μήνες αυτούς έχουμε πολύ αποτελεσματικές συνομιλίες με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές ανησυχίες θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει όλο και πιο προκλητικά τις επαναπροωθήσεις, μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο επιτυχημένος ήταν ο διάλογος της κυβέρνησης με τη Frontex και τι επιφυλάσσει για το μέλλον η στρατηγική της νέας διευθύντριας της Frtontex. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε πλήρη κάλυψη στις ελληνικές επαναπροωθήσεις, υιοθετώντας τη ρητορική της κυβέρνησης.
«Υπάρχουν πολλές καταγγελίες, αλλά σχεδόν κανένα στέρεο στοιχείο. Θέλω ανεξάρτητες έρευνες σε πιθανές παραβιάσεις, όχι υποθέσεις που φέρνουν οι οργανώσεις και ο Τύπος και σίγουρα όχι υποθέσεις που φέρνει το αυταρχικό καθεστώς της Αγκυρας που έστειλε παράνομα 20.000 μετανάστες στα ελληνικά σύνορα», είπε. Στο ερώτημα γιατί δεν ξεκινά πειθαρχικές διαδικασίες, δήλωσε ότι δεν έχει τον αριθμό των δικηγόρων που χρειάζονται και ότι η μεταναστευτική πολιτική καθορίζεται κυρίως από τα κράτη-μέλη και όχι από την Ε.Ε.
Οσα προανήγγειλε ο Τ. Θεοδωρικάκος για τον Εβρο και όσα… παρέλειψε
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε άλλες 250 προσλήψεις συνοροφυλάκων στον Εβρο και επέκταση του φράχτη. Με δεδομένη την άρνηση της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει τον φράχτη, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Θα κατασκευάσουμε όσο γίνεται περισσότερα χιλιόμετρα αυτού του φράχτη, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που θα διασφαλίσουμε τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τον εθνικό προϋπολογισμό, από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας, αυτή είναι η σταθερή μας απόφαση». Κατά τα άλλα, συμμετείχε στο πολεμικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στον Εβρο με αιχμή το προσφυγικό, παρουσιάζοντας σαν εθνική απειλή τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Είμαστε αποφασισμένοι και πανέτοιμοι να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία», είπε.
Σημείωσε ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισε 1.600 περιστατικά στα οποία προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα 40.000 παράτυποι μετανάστες, χωρίς να διευκρινίσει πώς ξέρει ότι ήταν μετανάστες και όχι πρόσφυγες και πώς έγινε επιχειρησιακά η αντιμετώπισή τους, ούτε αν ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Δεν αναφέρθηκε επίσης στις περισσότερες από 500 υποθέσεις επαναπροώθησης που έχει καταγράψει η Υπατη Αρμοστεία ούτε στις αλλεπάλληλες εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που ζητά από τις αρχές να μην απομακρύνουν ομάδες προσφύγων που στη συνέχεια εντοπίζονται στην Τουρκία.
Πηγή: efsyn.gr







