Caminando Fronteras: 2.390 θάνατοι μεταναστών πηγαίνοντας στην Ισπανία το 2022

Caminando Fronteras: 2.390 θάνατοι μεταναστών πηγαίνοντας στην Ισπανία το 2022

Ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που έχασαν τη ζωή τους ή αναφέρθηκαν αγνοούμενοι ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ισπανία, ήταν 2.390 το 2022. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2021, αλλά «συνεπής» στους αριθμούς απώλειας ζωών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ΜΚΟ Caminando Fronteras (Περπατώντας στα Σύνορα) επισήμανε ότι μεταξύ των νεκρών ή αγνοουμένων είναι 288 γυναίκες και 101 παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1.784 από τους ανθρώπους αυτούς έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας με βάρκες, ωστόσο η οργάνωση σήμανε συναγερμό και για την ολοένα και πιο δημοφιλή διαδρομής από την Αλγερία προς τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου της Ισπανίας. Σε αυτή τη διαδρομή, τουλάχιστον 464 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η οργάνωση Caminando Fronteras εξηγεί ότι συγκεντρώνει τα δικά του στοιχεία από οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, αλλά και από τα στατιστικά στοιχεία για τις διασώσεις. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία από αναφορές μέσων ενημέρωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνεντεύξεις με μετανάστες, εκτός από τα επίσημα αρχεία, δήλωσε ότι 2.556 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη συνολικά πέρυσι, εκ των οποίων οι 1.126 ήταν στη Δυτική Διαδρομή Αφρικής και Ατλαντικού και 260 στη Δυτική Μεσόγειο, δηλαδή στις διαδρομές προς την Ισπανία.

Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ισπανία μειώθηκε κατά 25,6% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από 41.945 το 2021 σε 31.219 το 2022. Ωστόσο, οι χερσαίες αφίξεις στα συνοριακά σημεία της Ισπανίας με το Μαρόκο, στους ισπανικούς θύλακες Μελίγια και Θέουτα, στη βόρεια Αφρική έχουν καταγράψει άνοδο 24,1%.

Η Caminando Fronteras επισήμανε ότι σε ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά θανάτου προσφύγων και μεταναστών στις 24 Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι, ενώ οι προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για 23 νεκρούς. Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες άνδρες σκαρφάλωσαν πάνω από τον φράχτη στη μαροκινή πλευρά των συνόρων στη Μελίγια και οδηγήθηκαν σε μια περιοχή διέλευσης των συνόρων. Όταν κατάφεραν να περάσουν την πύλη προς την ισπανική πλευρά, αρκετοί άνθρωποι καταπλακώθηκαν.

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση