Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Εκκλήσεις για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος από μέρη της διεθνούς κοινότητας •Η αντίδραση του Ισραήλ και το παρασκήνιο •Το Ισραήλ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο.
Σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί για «άμεση κατάπαυση του πυρός». Το ψήφισμα πέρασε αφού οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, που ήταν σχεδόν ομόφωνη με δεκατέσσερις ψήφους υπέρ.

Το Σώμα του ΟΗΕ βρισκόταν σε αδιέξοδο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο, αποτυγχάνοντας επανειλημμένα να συμφωνήσουν σε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Τι ζητά το ψήφισμα:

Ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε μια διαρκή βιώσιμη κατάπαυση του πυρός
Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης για την αντιμετώπιση των ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών τους
Ότι τα μέρη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σε σχέση με όλα τα άτομα που κρατούν

Η θέση της Χαμάς

Η Χαμάς χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά υπογραμμίζει επίσης τις δικές της θέσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, χαιρέτισε το ψήφισμα ως «σημαντικό», αλλά είπε ότι είναι σημαντικό τώρα να δούμε πώς λειτουργεί η διεθνής κοινότητα για να υποχρεώσει το Ισραήλ να το εφαρμόσει. Ο Ναΐμ είπε επίσης ότι η συζήτηση του Ισραήλ για αιχμαλώτους δεν περιλαμβάνει τους περισσότερους από 7.000 Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η ομάδα ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram για το το ψήφισμα τα εξής:

Τονίζει την αναγκαιότητα επίτευξης μόνιμης εκεχειρίας που θα οδηγήσει στην αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και στην επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.
Επιβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε μια διαδικασία άμεσης ανταλλαγής κρατουμένων που οδηγεί στην απελευθέρωση κρατουμένων και από τις δύο πλευρές.
Στο πλαίσιο του κειμένου του ψηφίσματος, τονίζει τη σημασία της ελεύθερης κυκλοφορίας των Παλαιστινίων και της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ να πιέσει το Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει τον πόλεμό του.
Επιβεβαιώνει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα επιστροφής και αυτοδιάθεσης σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα και το διεθνές δίκαιο.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, λέει ότι το ψήφισμα απέτυχε να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός χωρίς να το «θέσει υπό όρους» την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα, λέγοντας ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους».

«Είναι επιζήμιο για αυτές τις προσπάθειες γιατί δίνει στους τρομοκράτες της Χαμάς ελπίδα να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός χωρίς να απελευθερώσουν τους ομήρους. Όλα τα μέλη του συμβουλίου… έπρεπε να είχαν καταψηφίσει αυτό το ξεδιάντροπο ψήφισμα», είπε.

«Το ψήφισμα λέει ότι η λήψη αμάχων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι η Χαμάς δεν θα ακούσει τις κλήσεις σας και δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους, εσείς απαιτείτε κατάπαυση του πυρός. Αφιερώστε μια στιγμή και σκεφτείτε αυτήν την ηθική αντίφαση», συνέχισε.

Εκκλήσεις για άμεση εφαρμογή και αιχμές

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με ανάρτησή του στο X τονίζει: «Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, χαιρέτισε το σημερινό ψήφισμα – αλλά τόνισε ότι έχει καθυστερήσει. «Χρειάστηκαν έξι μήνες, περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν, δύο εκατομμύρια εκτοπισμένοι και λιμός, για να απαιτήσει επιτέλους αυτό το συμβούλιο μια άμεση κατάπαυση του πυρός», λέει ο Μανσούρ στον ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι το σχέδιο ψηφίσματος ήταν μια «ψηφοφορία για να επικρατήσει η ανθρωπότητα, για να επικρατήσει η ζωή». «Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παρακάλεσαν και έκαναν έκκληση, φώναξαν, έκλαψαν, έβριζαν, προσευχήθηκαν, αψήφησαν τις πιθανότητες να επιβιώσουν ξανά και ξανά. Και όμως συνέχισαν να αντιμετωπίζουν τον θάνατο, την καταστροφή και τον εκτοπισμό, την εξαθλίωση και τις ασθένειες. Και έναν κατοχικό λιμό. Η  δοκιμασία τους πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει άμεσα τώρα».

Σε ανακοίνωσή του, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η έγκριση του ψηφίσματος είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, να διευκολυνθεί η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων, να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και να επιτραπεί η επιστροφή των εκτοπισμένων.

«Η εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία όλων των αμάχων», έγραψε στο X η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Μπάρμπαρα Γουντγουόρντ, πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, εξέφρασε τη «λύπη» της που το ψήφισμα δεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει» τις επιθέσεις «αδιαμφισβήτητα».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βαίλι Νεμπένζια, είπε ότι η χώρα του ελπίζει ότι το ψήφισμα θα χρησιμοποιηθεί για «το συμφέρον της ειρήνης» αντί για την προώθηση της «απάνθρωπης ισραηλινής επιχείρησης κατά των Παλαιστινίων». «Είναι θεμελιώδους σημασίας το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για πρώτη φορά, απαιτεί από τα μέρη να τηρήσουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός, ακόμη και αν αυτή περιορίζεται στον μήνα του Ραμαζανιού», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Ο Λουίς Σαρμπονέ, διευθυντής του ΟΗΕ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι το Ισραήλ «πρέπει να απαντήσει αμέσως» στην υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «διευκολύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, τερματίζοντας την πείνα του πληθυσμού της Γάζας και αναστέλλοντας τις παράνομες επιθέσεις».

Ο Σαρμπονέ πρόσθεσε σε δήλωση: «Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους αμάχους που κρατούνται όμηροι. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση τους για να τερματίσουν τις φρικαλεότητες αναστέλλοντας τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ».

Έκκληση για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος έκανε και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. ο Τέντρος Αντενόμ Γκεμπρεγέσους, με ανάρτησή του στο X.

Αλλαγή στάσης των ΗΠΑ ή όχι;

Η κίνηση των ΗΠΑ φαίνεται να σηματοδοτεί την αυξανόμενη απόκλιση με τον σύμμαχο τους Ισραήλ σχετικά με την επίθεση στη Γάζα, αν και στον απόηχο του ψηφίσματος ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι η αποχή της Ουάσιγκτον από την ψηφοφορία «δεν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην πολιτική μας, αλλά επειδή το τελικό κείμενο δεν έχει τη γλώσσα που πιστεύουμε ότι είναι ουσιαστική, όπως η καταδίκη της Χαμάς, εμείς δεν μπορούσε να το υποστηρίξουμε».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ακόμα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι «πολύ απογοητευμένοι για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην στείλει τους συμβούλους του για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο σχετικά με την επιχείρηση στη Ράφα».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Χαμάς πρέπει «να αποδεχθεί τη συμφωνία στο τραπέζι». Μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να είχε έρθει πριν από περίπου μήνες, αν η Χαμάς είχε απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, είπε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Δεν συμφωνήσαμε σε όλα με το ψήφισμα», το οποίο λέει ότι είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ απείχαν.

Παρόλο πάντως που ο Νετανιάχου διέκοψε την προγραμματισμένη επίσκεψη της αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκάλαντ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συναντήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, «προγραμματίζει ακόμη να συναντηθεί με τον υπουργό Γκάλαντ» την Τρίτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκάλαντ είπε: «Δεν έχουμε ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους στα σπίτια τους».

Το παρασκήνιο

Το ραδιοφωνικό δίκτυο του στρατού του Ισραήλ μετέδωσε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακυρώσει μια προγραμματισμένη αποστολή στην Ουάσιγκτον, εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα.

Την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα είχαν θέσει το βέτο τους σε ένα σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που υπογράμμιζε την «ανάγκη» μιας «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα σε σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Ορισμένοι παρατηρητές είχαν διακρίνει μια σημαντική εξέλιξη της θέσης της Ουάσιγκτον, που βρίσκεται υπό πίεση να περιορίσει τη στήριξή της στο Ισραήλ, την ώρα που οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.000 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Έως τότε, οι ΗΠΑ συστηματικά αντιτίθεντο στο όρο «κατάπαυση του πυρός» στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, έχοντας μπλοκάρει τρία κείμενα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, το αμερικανικό κείμενο που απορρίφθηκε δεν καλούσε ακριβώς σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, χρησιμοποιώντας μια διατύπωση που κρίθηκε αμφίσημη από τις αραβικές χώρες, την Κίνα και τη Ρωσία, η οποία κατήγγειλε το «υποκριτικό θέαμα» των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί έργο των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, τα οποία διαπραγματεύτηκαν όλο το Σαββατοκύριακο με τις ΗΠΑ επιχειρώντας να αποφύγουν μια νέα αποτυχία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πηγή: efsyn.gr

24

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση