Βραβεία Όσκαρ: Όταν ο Φοίνιξ έγινε η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή

Βραβεία Όσκαρ: Όταν ο Φοίνιξ έγινε η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή

Κατά την απονομή του βραβείου Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για τον Τζόκερ, ο Χοακίν Φοίνιξ έβγαλε μια ομιλία με κοινωνικό πρόσωπο, μίλησε για τη μάχη ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις, τον ρατσισμό, τα δικαιώματα των ιθαγενών και των ζώων, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, του δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη φωνή του για αυτούς που δεν έχουν φωνή.

Μερικά από αυτά τα ωραία που είπε ο Φοίνιξ μπροστά σε εκατομμύρια κόσμου:

«Νομίζω μερικές φορές ότι νιώθουμε ή είμαστε φτιαγμένοι να νιώθουμε πως υπερασπιζόμαστε διαφορετικούς σκοπούς. Εγώ βλέπω ομοιότητα. Είτε μιλάμε για έμφυλες διακρίσεις, είτε για ρατσισμό ή για δικαιώματα των queer ή των αυτόχθονων πληθυσμών ή για τα δικαιώματα των ζώων, μιλάμε για εναν αγώνα ενάντια στην αδικία. Μιλάμε για έναν αγώνα ενάντια στην πεποίθηση ότι ένα έθνος, ένας λαός, μία φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει, να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται ένα άλλο, μένοντας ατιμώρητο.

Νομίζω πως έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο. Πολλοί από εμάς έχουμε μια εγωκεντρική οπτική του κόσμου και πιστεύουμε πως είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Μπαίνουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του. Νιώθουμε πως έχουμε δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και να κλέβουμε το μωρό της, παρόλο που οι κραυγές απελπισίας της είναι ολοφάνερες. Μετά παίρνουμε το γάλα της που προορίζεται για το μικρό της και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας.

Φοβόμαστε την ιδέα της προσωπικής αλλαγής, επειδή νομίζουμε πως χρειάζεται να θυσιάσουμε κάτι, να παρατήσουμε κάτι. Αλλά οι άνθρωποι, στην καλύτερη εκδοχή μας, είμαστε τόσο δημιουργικοί και εφευρετικοί, και μπορούμε να φτιάξουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που θα ωφελούν όλα τα όντα και το περιβάλλον. Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή, ήμουν εγωιστής. Υπήρξα σκληρός μερικές φορές, δύσκολος στη συνεργασία και είμαι ευγνώμων που τόσοι εδώ μέσα μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία. Νομίζω πως τότε είμαστε στα καλύτερά μας: όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Πηγή: 3point magazine

2.264

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση