Έγκλημα ή δικαίωμα; Οι μουσουλμάνες στη Δανία αψηφούν την απαγόρευση της μαντήλας

Έγκλημα ή δικαίωμα; Οι μουσουλμάνες στη Δανία αψηφούν την απαγόρευση της μαντήλας

Το άρθρο γράφτηκε τέλη Ιούλη εν’ όψει μιας κινητοποίησης κατά της απαγόρευσης της μαντίλας στη Δανία

Την 1η Αυγούστου, όταν στη Δανία θα απαγορευτεί η μαντίλα, η Σαμπίνα, δεν θα αφήσει τη νικάμπ (είδος μαντήλας) σπίτι της. Αντίθετα, θα αψηφήσει το νόμο και θα βγει φορώντας την σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τον Μάιο, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το κοινοβούλιο της Δανίας απαγόρευσε τη χρήση της ισλαμικής μαντήλας δημοσίως, υποστηρίζοντας αυτό που κάποιοι πολιτικοί ονομάζουν δημοκρατικές αξίες.

Η Σαμπίνα όμως, που σπουδάζει για να γίνει δασκάλα, ένωσε τις δυνάμεις της με άλλες μουσουλμάνες που φορούν μαντήλα και δημιούργησαν το κίνημα «Γυναίκες σε Διάλογο» (Kvinder I Dialog) για να διαμαρτυρηθούν και να ενημερώσουν το κοινό γιατί θα έπρεπε να είναι ελεύθερες οι γυναίκες να εκφράζονται όπως θέλουν ακόμα και μέσω της μαντήλας τους.

«Αρνούμαι να βγάλω τη νικάμπ μου. Αν πρέπει να τη βγάλω, θέλω να γίνει επειδή είναι δική μου επιλογή.»

Όπως και οι άλλες γυναίκες που ρωτήθηκαν, η Σαμπίνα δεν ήθελε να δημοσιευτεί το επίθετό της από φόβο μήπως την παρενοχλήσουν.

Μαζί με τις μουσουλμάνες με μαντήλα που θα διαμαρτυρηθούν αύριο, θα υπάρχουν και μη μουσουλμάνες ή γυναίκες που δεν φορούν νικάμπ ή χιτζάμπ, οι περισσότερες εκ των οποίων σκοπεύουν να καλυφθούν αντίστοιχα για τη διαδήλωση.

«Όλοι πρέπει να καθορίσουμε τις αρχές της Δανίας», λέει η Μίριαμ, 20 ετών, που γεννήθηκε στη Δανία από Τούρκους γονείς και φοράει νικάμπ πριν ακόμα γνωρίσει τον σύζυγό της, ο οποίος υποστηρίζει το δικαίωμά της να την φοράει όμως πιστεύει πως η ζωή θα ήταν πιο εύκολη χωρίς τη μαντήλα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ενσωματωθείς στην κοινωνία, πρέπει να σπουδάσεις, κλπ. Όμως δεν νομίζω ότι φορώντας νικάμπ δεν ενστερνίζεσαι τις αρχές και τις αξίες της Δανίας», τονίζει η Μίριαμ, που σπουδάζει μοριακή Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ώρχους.

Όπως η Σαμπίνα, έτσι και η Μίριαμ θα αψηφήσει τον νόμο, φορώντας τη μαντήλα της και διαδηλώνοντας κατά της απαγόρευσης.

Σύμφωνα με το νόμο, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να κάνει συστάσεις στις γυναίκες να βγάλουν τη μαντήλα τους ή να απομακρυνθούν από τους δημόσιους χώρους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Soren Pape Poulsen, είπε πως θα υπάρχει και πρόστιμο. Για την πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι 1.000 κορώνες Δανίας (περίπου 130 ευρώ) και για την τέταρτη παράβαση θα ανέρχεται στις 10.000 κορώνες Δανίας (περίπου 1.300 ευρώ).

«Νομίζω ότι αυτός ο νόμος νομιμοποιεί καταστάσεις μίσους, αλλά από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι ο κόσμος είναι πλέον ενήμερος για το τι συμβαίνει. Συναντώ περισσότερα χαμόγελα στο δρόμο και δέχομαι περισσότερες ερωτήσεις από τον κόσμο», λέει η Άγια, 37 ετών.

Ο Mathias Vidas Olsen, που αναπαράγει κοσμήματα της εποχής των Βίκινγκς, στηρίζει την καμπάνια δημιουργώντας ειδικά βραχιόλια, τα έσοδα των οποίων πηγαίνουν στο κίνημα «Γυναίκες σε Διάλογο».

«Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά της μαντήλας», λέει ο 29χρονος Δανός.

«Είμαι όμως υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπου να φοράει ό,τι θέλει είτε είναι μουσουλμάνος είτε πανκ.

»Νιώθω ότι η κυβέρνηση “μπαίνει σε ξένα χωράφια” και κάνει φτηνή πολιτική σε μια ήδη στιγματισμένη ομάδα.»

Πηγή: REUTERS / Andrew Kelly μέσω http://newpost.gr

535

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση