Η Frontex αναστέλλει τις δραστηριότητές της στα ουγγρικά σύνορα

Η Frontex αναστέλλει τις δραστηριότητές της στα ουγγρικά σύνορα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχωρά ο ευρωπαϊκός φορέας με αιτιολογία το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους αιτούντες άσυλο.

Ο εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε στο Associated Press ότι η Ουγγαρία απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ε.Ε. να προσφέρει διεθνή προστασία σε αιτούντες άσυλο και για τον λόγο αυτό ο φορέας αναστέλλει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας.

Επισημαίνεται ότι το δικαστήριο απεφάνθη ότι αξιωματούχοι στα σύνορα επαναπροώθησαν παράνομα μετανάστες στη Σερβία παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αποδοχή και επεξεργασία αιτήσεων ασύλου.

«Αξιολογήσαμε την κατάσταση και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας» δήλωσε ο Μπορόφσκι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Frontex σταματά τις δραστηριότητές της σε ένα κράτος-μέλος, ενώ, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από την Βουδαπέστη.

Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Ε.Ε. πολλές φορές για την σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της, ενώ, σύμφωνα με ΜΚΟ, έχουν καταγραφεί 50.000 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων από το 2016 έως σήμερα.

Οι ανακοινώσεις της Frontex, βέβαια, έρχονται σε μια περίοδο που ο ίδιος ο φορέας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση από τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη για συμμετοχή στελεχών της σε παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

108

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση