H ιταλική κυβέρνηση της Μελόνι θέλει να παρέμβει στη δίκη των διασωστών της Iuventa ως ενάγουσα

H ιταλική κυβέρνηση της Μελόνι θέλει να παρέμβει στη δίκη των διασωστών της Iuventa ως ενάγουσα

Σημαντικά βήματα έγιναν χτες στη δίκη των μελών του πληρώματος του διασωστικού πλοίου Ιuventa, που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών για «υποβοήθηση και υποκίνηση παράνομης μετανάστευσης» και των οποίων το πλοίο έχει κατασχεθεί και βρίσκεται στο λιμάνι του Τράπανι εδώ και 5 χρόνια. Τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το γραφείο του Πρωθυπουργού ζήτησαν να γίνουν δεκτοί κι αυτοί ως ενάγοντες στη δίκη.

Η δηλωμένη πρόθεση είναι να διεκδικήσουν αποζημίωση από όσους συνέβαλαν στη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ιταλικό κράτος έχει υποστεί σημαντική «οικονομική και ηθική ζημιά» – και αυτό επειδή άνθρωποι διασώθηκαν από τον θάνατο στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος, όχι μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και με βάση θεμελιώδεις ηθικές υποχρεώσεις.

Kathrin Schmidt, πλήρωμα Iuventa: «Το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ανοιχτά ότι υπέστη οικονομική και ηθική ζημιά ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα είναι πολύ ενδεικτικό για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και πράγματι ντροπιαστικό. Οι έρευνες και η δίκη εναντίον μας είχαν πάντα πολιτικά κίνητρα. Τώρα αυτό έχει αποκαλυφθεί ανοιχτά».

Dariush Beigui, πληρώματος Iuventa: «Η Meloni λέει ότι βλάπτουμε την Ιταλία γιατί σώσαμε ανθρώπους και παλεύουμε για τα δικαιώματά τους. Αν οι νεοφασίστες θέλουν να σας κάνουν μήνυση, είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να τα κάνατε όλα σωστά».

Ενώ το δικαστήριο πρέπει τώρα να εξετάσει αυτήν την αίτηση της ιταλικής κυβέρνησης, έλαβε ορισμένες αποφάσεις ορόσημο: Τι σημαίνει ο όρος «δίκαιη δίκη» στην Ιταλία; Το δικαστήριο δεν συμφώνησε με τον εισαγγελέα για το θέμα αυτό, αλλά συμφώνησε με την υπεράσπιση και κατά συνέπεια ανέλαβε τον έλεγχο των κρίσιμων στοιχείων μιας δίκαιης δίκης.

Πρώτον, το Δικαστήριο έκρινε ότι στους κατηγορούμενους Iventa πρέπει να παρέχεται περαιτέρω γλωσσική βοήθεια κατά τη διάρκεια της ακρόασης, όπως ένας πρόσθετος διερμηνέας, προκειμένου, όπως δήλωσε το δικαστήριο, «να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική συμμετοχή στη δίκη».

Επιπλέον, ο δικαστής επέτρεψε στην υπεράσπιση να υποβάλει κρίσιμο υλικό ως αποδεικτικό στοιχείο. Επρόκειτο για ηχογραφήσεις που είχε κάνει προληπτικά η υπεράσπιση κατά την ανάκριση ενός εκ των κατηγορουμένων, παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα.

Nicola Canestrini, δικηγόρος των κατηγορουμένων: «Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση, καθώς τώρα επιτέλους μπορεί να εξεταστεί η έλλειψη ποιότητας των διορισμένων διερμηνέων από την αστυνομία και την εισαγγελία. Τα ίδια ηχητικά στοιχεία θα αποδείξουν ότι η εισαγγελία παραβίασε στοιχειώδεις κανόνες διαδικασίας, όπως η ορθή παράθεση υπεράσπισης στα πρακτικά».

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί κι εκείνη ότι αυτή είναι μια «σημαντική απόφαση, καθώς το δικαίωμα στη διόρθωση των μεταφράσεων όλων των τμημάτων των ανακρίσεων είναι ένα από τα θεμέλια μιας δίκαιης δίκης».

Τέλος, το δικαστήριο όρισε τέσσερις πραγματογνώμονες για να ετοιμάσουν κατά λέξη μεταγραφές όλων των ανακρίσεων προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητα της διερμηνείας. Η ακροαματική διαδικασία έκλεισε και αναβλήθηκε για τις 13 Ιανουαρίου, οπότε και θα ληφθεί απόφαση για την εγκυρότητα της ανάκρισης.

Πηγή: https://iuventa-crew.org

41

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση