Αποφασίζουν οι ένορκοι στην πολύκροτη δίκη τράφικινγκ της Ηλιούπολης

Αποφασίζουν οι ένορκοι στην πολύκροτη δίκη τράφικινγκ της Ηλιούπολης

Συγκέντρωση στο πλευρό της Ε. σήμερα έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας (Δέγλερη 4, Αμπελόκηποι) από το κίνημα αλληλεγγύης, δηλαδή από την Πρωτοβουλία για την υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης, φορείς και συλλογικότητες, από κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. 

Στη σημερινή συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης θα γίνει γνωστή η πολυαναμενόμενη απόφαση των ενόρκων, που θα καθορίσει το αποτέλεσμα και θα δικαιώσει ή όχι μια κοπέλα, που έζησε μια απίστευτη πολυετή φρίκη αλλά κατάφερε να ξεφύγει και να σπάσει τη σιωπή.

Η ίδια κατέθεσε προ ημερών, ξεσπώντας κάθε τόσο σε κλάματα, και να καταγγείλει και ενώπιον του δικαστηρίου για σεξουαλική κακοποίηση, μαστροπεία και μια σειρά ακόμα αδικήματα τον επίορκο αστυνομικό, τον πρώην σύντροφό της, τον πατέρα της και άλλους δύο κατηγορούμενους.

Όμως, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας ο εισαγγελέας προχώρησε σε απαλλακτική εισήγηση για όλους τους άνδρες, που βρίσκονται στο εδώλιο. Πρότεινε ως ένοχο μόνο για… ενδοοικογενειακή βία τον αστυνομικό που η Ε. Ο πατέρας της, που κατηγορείται ότι βίαζε το κορίτσι όταν ήταν μόλις 11 χρόνων, κατά τον εισαγγελέα είναι ένοχος για οπλοκατοχή, ενώ ο «Ντανιέλ», που κατηγορείται πως την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη, θεωρείται ένοχος μόνο για κατοχή ναρκωτικών.

Οι δικηγόροι της 20χρονης Δήμητρα Κεραμυδά και Αντωνία Λεγάκη σε χθεσινή ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν μεθοδεύσεις καταδικάζοντας το γεγονός ότι οι αρχές πήραν από την πρώτη στιγμή απέναντι στο θύμα, όταν το εξαφάνιζαν για 24 ώρες και δήλωναν στους γιατρούς του «Γ. Γεννηματά» ότι είναι κρατούμενη, με αποτέλεσμα να μην διεξαχθούν οι εξετάσεις που προβλέπονται για θύματα trafficking.

Επίσης, οι δύο γυναίκες αφήνουν σαφείς αιχμές για τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής της δίκης, που ξεκίνησε στον δέκατο όγδοο μήνα μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων, λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκισή τους, ενώ θα έπρεπε να προσδιοριστεί εντός έτους, με αποτέλεσμα να δικάζεται μια υπόθεση κανονικής διάρκειας έξι μηνών, σε είκοσι μέρες, σε μια διαδικασία πολύ βιαστική, με καθημερινές και ολοήμερες συνεδριάσεις. «Λόγω της πίεσης του χρόνου, συχνά παραιτηθήκαμε οι ίδιες από την άσκηση δικαιωμάτων που θα επέφεραν καθυστέρηση στη διαδικασία, γνωρίζοντας ότι λήξη του δεκαοκταμήνου σημαίνει άμεσο κίνδυνο ζωής για τα κορίτσια» τονίζουν σημειώνοντας ότι η διευθύνουσα τη συζήτηση έχει καταστήσει σαφές ήδη από την πρώτη δικάσιμο, ότι η απόφαση θα εκδοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Τι δεν έκανε το δικαστήριο σύμφωνα με τις δικηγόρους του θύματος

  • «Δεν έγινε άρση απορρήτου του site διά του οποίου εξέδιδαν τα κορίτσια, παρ’ ότι και στο δικαστήριο το ζητήσαμε, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα να μην γνωρίζουμε ποιος ήταν ο διαχειριστής του.
  • Δεν εξετάστηκε ποτέ, κανένα στοιχείο, που να αφορά τον καταγγελθέντα ως βασικό συνεργό του αστυνομικού και τέταρτο κατηγορούμενο. Δεν κατασχέθηκαν κινητά του, δεν έφεραν στη δικογραφία ηλεκτρονικά μηνύματα από δικά του μέσα.
  • Δεν κλήθηκαν στο ακροατήριο, μάρτυρες -αστυνομικοί και πολίτες- ουσιώδεις για την απόδειξη της ενοχής των κατηγορουμένων. Όταν το ζητήσαμε, το αίτημα μας απορρίφθηκε.
  • Δεν κλήθηκε ποτέ ούτε ως μάρτυς η, γνωστή ως Μαρίνα, η οποία είχε καταγγελθεί ως ιδιοκτήτρια του παραπάνω site, ούτε όταν το ζητήσαμε εγγράφως στο δικαστήριο. (Σημειωτέον, θέσαμε υπ’ όψη του δικαστηρίου ότι από το ρεπορτάζ των reportersunited.gr, προέκυψε ότι ήταν τότε ήδη κατηγορούμενη από τις Αρχές στην μεγάλη υπόθεση της Greek Mafia, ενέχεται δε, ως η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής, στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό)».

Πώς συνδέονται Ηλιούπολη, Κολωνός και Greek Police Mafia

Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι Reporters United, η «Μαρίνα» ήταν ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής, όπου βιαζόταν συστηματικά η 12χρονη του Κολωνού, και εμπλεκόμενη στη δίκη της Greek Police Mafia. Στη σημερινή δίκη ο συγκατηγορούμενος του αστυνομικού μαστροπού-βιαστή είναι γιος της «Μαρίνας», καθώς σε έγγραφο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο αφορά Ενορκη Εξέταση Μάρτυρα, αναφέρεται το πραγματικό όνομα της «Μαρίνας» και είναι το ίδιο με τις άλλες δυο υποθέσεις.

Στην κατάθεσή της στις 10.7.2021 η 19χρονη έλεγε ότι «αυτός [σ.σ.: ο αστυνομικός] μου είπε ότι η μητέρα ενός φίλου του, του Γ.Λ., έχει οίκους ανοχής στην Αθήνα και ένα site για να κλείνεις ερωτικά ραντεβού με κοπέλες [kinghustlers.com] και μου πρότεινε να εργαστώ κι εγώ γι’ αυτήν. Ο Δ. και ο Λ. δουλεύουν χωρίς να φαίνονται για τη μητέρα του Λ., την οποία φωνάζουν στη δουλειά Μαρίνα, χωρίς να γνωρίζω ποιο είναι το πραγματικό της όνομα. Αυτοί ουσιαστικά είναι τα αφεντικά και κανονίζουν τις δουλειές και διαχειρίζονται το site. Οταν μου έγινε η πρόταση από τον Δ. [σ.σ. τον αστυνομικό] να εργαστώ μαζί τους, εγώ αρχικά το αρνήθηκα, όμως αυτός με απείλησε ότι θα με σκοτώσει και ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά μου και έτσι εξαναγκάστηκα να δουλέψω μαζί τους».

Θυμίζουμε ότι στη δίκη της Greek Police Mafia κατηγορούνται 17 πρόσωπα για δωροδοκίες, εμπορία επιρροής κ.λπ., ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται 3 ένστολοι που κατείχαν υψηλές θέσεις πριν από την αποστρατεία τους, ένας αστυνομικός με βαρύ παρελθόν, ένας ταξίαρχος εν ενεργεία, 3 δικηγόροι και 9 πολίτες που φέρονται ως ταμίες της εγκληματικής οργάνωσης.

Ενάντια στο τράφικινγκ, τους βιαστές και το σύστημα που τους συγκαλύπτει

Το κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση

Η δίκη των βιαστών και του κυκλώματος τράφικινγκ της Ηλιούπολης, οδεύει προς το τέλος της. Μια υπόθεση που στο πρόσωπο του πατέρα που βίαζε -από όταν ήταν ανήλικη- την κόρη του, ανέδειξε την πιο κυριολεκτική και βίαιη έκφραση της πατριαρχίας. Και παράλληλα, στο πρόσωπο του μπάτσου, βιαστή και μαστροπού Μπουγιούκου, έδειξε άλλη μια συστημική πτυχή της.

Εκείνη που έχει να κάνει με τη διαχρονική σύνδεση της ΕΛΑΣ με τα κυκλώματα τράφικινγκ και τους βιασμούς, όπως φάνηκε και πρόσφατα στην περίπτωση του ΑΤ Ομόνοιας. Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία που συνδέουν το κύκλωμα μαστροπείας της Ηλιούπολης με εκείνο του Κολωνού, όπου πρωταγωνιστής είναι το στέλεχος της ΝΔ Η. Μίχος.

Συμπυκνώνοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, η δίκη της Ηλιούπολης, διεξάγεται μέσα σε ένα πρωτοφανές επιθετικό και βρώμικο κλίμα, το οποίο καλλιεργούν ολομέτωπα οι δικηγόροι των κατηγορούμενων, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να ενοχοποιήσουν και να ισοπεδώσουν ηθικά και ψυχολογικά την επιζώσα Ε., ως την «πουτάνα που ήθελε- και- τα- πάθε». Ένα αφήγημα που από ότι φάνηκε υιοθέτησε πλήρως ο εισαγγελέας στην πρότασή του, η οποία προτείνει ουσιαστικά την αθώωση και των τριών βιαστών και μαστροπών.

Ειδικά στην περίπτωση του μπάτσου Μπουγιούκου, επιστρατεύτηκαν δύο μεγαλοδικηγόροι που έχουν χτίσει καριέρες, υπερασπιζόμενοι/ες, φασίστες, δολοφόνους, βιαστές και μαστροπούς, με αποκορύφωμα τους ναζί της Χρυσής Αυγής: Ο Δ. Γκαβέλας, συνήγορος, μεταξύ άλλων, του πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας Γ. Πατέλη, του τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον αντιφασίστα Π. Φύσσα ∙ και η Β. Πανταζή, με ακόμα πιο «πλούσιο» βιογραφικό, που συμπεριλαμβάνει ως κορυφαία «ονόματα» τον αρχιναζί Κασιδιάρη, τον δολοφόνο του Α. Γρηγορόπουλου, Ε. Κορκονέα, και πολλούς ακόμα βιαστές.

Αυτός είναι ο κόσμος τους, όπως παρουσιάζεται σε μικρογραφία στη δικαστική αίθουσα. Ο κόσμος της πατριαρχίας, του κράτους, του κεφαλαίου και των λακέδων τους. Και απέναντι σε αυτόν, στέκεται το κίνημα αλληλεγγύης και ο κόσμος του αγώνα, που κατέβηκε μαζικά στους δρόμους της Ηλιούπολης πριν δύο καλοκαίρια όταν έγινε γνωστή η υπόθεση, και που με τη δυναμική παρουσία του στη δίκη έδωσε δύναμη στην Ε..

Όλες και όλοι εμείς, θα σταθούμε δίπλα στις επιζώσες μέχρι τέλους, μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα. Άλλωστε κανένα δίκιο δεν πρόκειται να κριθεί εκεί, αλλά εκεί που κρίνεται πάντα, στο δρόμο.

Πηγή: efsyn.gr

116

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση